IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЗПЗФИ и ЗППЦК правят бюлетина на БФБ информационен монополист

След 1 януари журналисти и инвеститори ще попаднат под ударите на закона, ако потърсят повече информация относно събитие за публично дружество

14:12 | 20.11.06 г.
ЗПЗФИ и ЗППЦК правят бюлетина на БФБ информационен монополист

Законът за пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ), който влиза в сила от 1 януари догодина, забранява търговията с вътрешна информация и пазарните манипулации.

Явор Русинов, Началник в отдел Дирекция „Процесуално представителство и пазарни анализи“ към Комисията за финансов надзор (КФН) разясни на семинар, организиран от институцията, че основната цел на създаването на регулацията и въвеждането на забрани за търговия с вътрешна информация е осигуряването на равнопоставено третиране на всички инвеститори чрез достъп до еднаква публична информация и по този начин до повишаването на увереността на инвеститорите в честността и справедливостта на капиталовия пазар.

Русинов коментира, че принципът на равнопоставеност на инвеститорите по отношение на информацията, залегнал в ЗПЗФИ, не означава, че всички участници на пазара притежават еднаква информация, но всички имат еднакъв достъп до тази информация.

Съгласно ЗПЗФИ конкретна информация за даден емитент се счита за вътрешна, ако не е публично огласена и чието огласяване може да окаже влияние повече от 5% в посока нагоре или надолу върху цената на ценната книга на въпросния емитент. По думите на Русинов, съгласно Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), публично огласена информация се счита тази, която е огласена от информационния бюлетин на БФБ-София или от публичния регистър на КФН.

Това на практика превръща информационния бюлетин на Българска фондова борса в монополист по отношение на публичната информация за емитентите.

Така всяко лице, което притежава или придобие вътрешна информация относно емитент, няма право да я използва при вземане на решение за търгуване с ценни книжа, а печатните и електронни медии нямат право да я публикуват и разгласят, при условие че тази информация не е публикувана в бюлетина на борсата, тъй като съгласно чл. 10 от ЗПЗФИ, това лице/медия попада в категорията „вторичен инсайдер“.

Презумпцията тук е, че се нарушава принципът на равнопоставеност на инвеститорите, тъй като аудиторията на конкретната медия, която разпространява информацията, ще има привилигерован достъп до нея пред аудиторията на останалите медии.

Много често обаче ставаме свидетели на публикувана непълна или неточна информация на информационния бюлетин на БФБ относно публично дружество. Така след 1 януари, когато влиза в сила ЗПЗФИ, журналисти и инвеститори ще попаднат под ударите на закона, ако потърсят повече информация относно събитие за публично дружество, при условие че тази информация повлияе съществено (повече от 5% в посока нагоре или надолу) на цената на акциите или облигациите му и не е качена на сайта на фондовата борса.

Съгласно разпоредбите на ЗПЗФИ лице, което злоупотреби с вътрешна информация се наказва с глоба от 20 до 50 хил. лв. като при повторност на нарушението глобата е от 50 до 100 хил. лв.

За юридическите лица и едноличните търговци глобата е в размер от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е от 100 до 200 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още