IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не очаквам ценови шокове след присъединяването

Присъединяването ни към Европейския съюз, за разлика от широко разпространеното мнение, че ще доведе до ценови натиск и инфлационни проявления, в редица сектори ще успокои цените, заяви финансовият министър

12:26 | 18.11.06 г.
Орешарски: Не очаквам ценови шокове след присъединяването

Не споделям мита за ценови шокове, каза финансовият министър Пламен Орешарски във втория ден от работната среща на министри и депутати от управляващата коалиция в Боровец, съобщи Dnes.bg.

Присъединяването ни към Европейския съюз, за разлика от широко разпространеното мнение, че ще доведе до ценови натиск и инфлационни проявления, в редица сектори ще успокои цените, заяви той.   

По думите му при редица стоки нашите цени са или изравнени, или много близо до средноевропейските. От тази гледна точка няма фундаментални предпоставки да очакваме по-резки ценови разлики, допълни той.

Дори и да има в отделни сектори, то в други цените ще поемат в обратна посока, така че средните инфлационни стойности ще се движат в границата на предварително прогнозираните, обясни министърът.   

Следващата година за първи път предизвикателството пред бюджет' 2007 е затворено в приходната му част и ако бюджетът се справи с това, мисля, че разходните политики могат да бъдат реализирани, каза още министър Орешарски.

По думите му има няколко индикатора, които са важни от гледна точка на средносрочната перспектива.    

За първи път през тази година размерът на преките чуждестранни инвестиции ще надхвърли 3 милиарда евро.

Имаме предпоставки да направим абсолютен рекорд, като в тази сума не влизат приходите от приватизация, каза министърът. Пак за първи път в последните 7-8 години ръстът на експорта започва, макар и леко, да изпреварва ръста на вноса.

Благоприятно е, че в последните няколко месеца се забавя темпото на нарастване на дефицита по текущата сметка, допълни министърът на финансите.   

По думите му, трайното намаляване на ръста на безработицата до около 8 на сто е другата положителна тенденция. Според него това е показател, по който се доближаваме до средноевропейските стойности и дори изпреварваме някои страни от „стара“ Европа.   

Наред с позитивните тенденции, се поставят и много въпросителни, допълни министърът. Част от безработицата има структурен характер - безработица при наличие на свободни работни места, каза той и допълни, че публичният сектор в последните години се разраства изключително бързо и според него изпреварва темповете на производителността на труда.

Публичният сектор е не малка част от пазара на труда и темповете, с които той се разраства, всъщност изтласкват частния сектор, посочи министърът.    

Затова взетото решение от управляващата коалиция за 10-процентно съкращение на работещите в публичния сектор през тази година не е мотивирано със спестяване на фискални ресурси, а един от водещите аргументи е да се освободят трудови ресурси за частния сектор.

В определена степен тази задача не беше изпълнена докрай, но се надявам че в оставащите месец и половина до края на годината това ще стане, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още