IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата синдичка на Финтекс е осъдена на пет години затвор

Съдът постанови още подсъдимата да заплати на Финтекс сумата от 136 хил. лв. имуществени вреди

18:22 | 17.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бившата синдичка на Финтекс е осъдена на пет години затвор
Габровският окръжен съд оповести, че на вчерашното си заседание е взел решение по делото срещу бившата синдичка на "Финтекс" АД - Габрово Гинка Копаранска.

Делото беше отлагано рекордните 12 пъти и продължи повече от три години. Така на общо двадесетото си заседание съдът реши, че Копаранска е виновна само по част от обвинението.

Според обвинението в периода 2 юни 2000 г. - 13 септември 2003 г. тя е присвоила пари на Финтекс на стойност над 170 хил. лв., връчени й в качеството й на длъжностно лице. Съдът обаче сметна, че тя е присвоила "само" 136 хил. лв. и я оправда за останалата част от сумата. Освен това съдът постанови, че престъплението не представлява "особено тежък случай".

Присъдата на Копаранска е 5 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и лишаване от право да упражнява материално-отчетна длъжност в държавни и общински предприятия и организации. Тя няма да може да заема длъжност "синдик" за срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът постанови още подсъдимата да заплати на Финтекс сумата от 136 хил. лв. имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 13 септемви 2002 г. до окончателното изплащане на сумата. Копаранска е осъдена да заплати също 5 439 лв. - държавна такса, както и 2 548 лв. разноски по делото.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още