IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20% от предложените акции на Монбат попаднаха в чужди инвеститори

Цената на акция е 6,95 лв., подадените поръчки надхвърлиха 6 пъти предложеното количество

15:33 | 17.11.06 г.
Над 20% от предложените акции на Монбат попаднаха в чужди инвеститори

Над 20% от пласираните 4,7 млн. акции на Монбат са записани от чуждестранни инвеститори, като голяма част от тях стъпват за първи път на българския пазар, съобщиха от Елана Трейдинг, инвестиционен посредник по първичното публично предлагане. 

За големия интерес към IPO-то свидетелстват подадените поръчки, които надвишават 6 пъти предложеното количество по минимална емисионна стойност.

Силният интерес доведе до повишаване на цената на акциите до 6.95 лв. и така компанията се очаква да набере капитал от 32.67 млн. лв., който ще използва за разширяване на дейността си.

Емисията беше пласирана сред изключително широк кръг инвеститори, което ще осигури висока ликвидност на компанията след листване на акциите за вторична търговия на Българска фондова борса”, коментира Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в ЕЛАНА Трейдинг.

Дружеството планира да инвестира по 8 млн. лв. от набраните средства в изграждане на рециклиращ завод на територията на Република Сърбия и изграждане и придобиване на машини и съоръжения за производство на тягови батерии.

С други 10 млн. лв., привлечени от първичното публично предлагане, Монбат ще погаси стари задължения по лизингови договори, което ще увеличи крайния финансов резултат с 2,5 млн. лв.

Емитентът е част от икономическата група на Приста Ойл АД, която притежава 90% от капитала на Монбат АД, а Монбат Трейдинг АД е с дял от 9,3 на сто.

От Елана Трейдинг очакват акциите на Монбат да бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса-София в края на декември.

Дружеството увеличава капитала си от 14,8 млн. лв. на 19,5 млн. лв., като предложеното количество от 4,7 акции с номинална стойност 1 лв. представлява 24,1% от капитала.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още