IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът на незаконния строеж до с. Варвара съди МОСВ

Краш 2000 обвинява министерството в умишлено вкарване в бюрократични пречки

14:39 | 17.11.06 г.
Инвеститорът на незаконния строеж до с. Варвара съди МОСВ
Краш 2000 ООД, инвеститорът на незаконния строеж на вилно селище "Златна перла" край с. Варвара, ще съди Министерството на околната среда и водите за умишлено вкарване в бюрократични пречки, които водят до финансови загуби за фирмата, съобщи Dnes.bg.

Министерството е спряло строежа на площ от 10 декара и е поискало Оценка за влиянието върху околната среда (ОВОС) на обекта.

По думите на Бахтишен Казанджиева, съсобственик и управител на фирмата, инвестицията в селището е на обща стойност 6 млн. евро, като половината от сумата е заем от българска банка.

Краш 2000 е получило десет строителни разрешения за вили, които ще бъдат откупени от ирландски, британски и индийски граждани по 850 евро за квадратен метър обзаведена площ.

Впоследствие обаче една от постройките е обявена от инвеститора за хотел с идеята там да живее служител, който да стопанисва имотите. След това РИОСВ издава заповед за спиране на обектите до изготвяне на ОВОС. Според експерти, наети от фирмата, за такъв обект не е необходима подобна оценка.

РДНСК също издава заповед за отнемане на строителните разрешения на обекта девет месеца след построяването му.

Инвеститорът съобщи, че проблемът е изложен в писмо до посолствата на държавите, от които са клиентите на компанията, и е информирана Европейската комисия.

В началото на седмицата РИОСВ - Бургас обяви, че ще наложи глоба от 50 хил. лв. на фирмата за нарушаване на режима на защитената територия. Екоинспекцията подготвя и санкция за физическо увреждане на почвата в размер на близо 270 хил. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още