IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи компании споделят своя опит при въвеждането на ERP системи

Сред тях са Оргахим, Биовет, Лукойл

11:12 | 17.11.06 г.
Водещи компании споделят своя опит при въвеждането на ERP системи

Една трета от компаниите пропускат фундаментални съображения при определянето на бизнес процесите, които трябва да се променят при внедряването на интегрирани информационни системи, заяви Лозина Алексиева, съдружник в одиторската компания КПМГ България, по време на 6-тата национална конференция „Системи за управление на бизнеса“, организирана от ICT Media.

Внедряването на решения от типа ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), BI (Business Intelligence) и други е нов бизнес процес сам по себе си, поясни Алексиева. По думите й сред грешките, допускани по време на интегрирането на информационни системи, е липсата на единен център за знание за протичащите процеси.

Иван Рудев, консултант от Fadata, която е внедрител на OPM (Oracle Process Manufacturing) в Оргахим, поясни, че сред новите функционалности, които предлага въведената система, са възможност за проследяване на партидния номер на продуктите и представяне на дървовидна структура на всички съставни компоненти на един продукт. В Оргахим е извършено стандартно внедряване на технологията на Oracle AIM (Application Implementation Methodology).

Своя опит сподели и Георги Чернев от FTS България. Компанията е внедрител на приложението Microsoft Dynamics AX във водещата фармацевтична компания Huvepharma. Решението за управление на търговската дейност и автоматично управление на счетоводната дейност е успешно въведено в Биовет – Пещера. Huvepharma притежава 83% от акциите на Биовет.

За да се въведе успешно информационна система (ИС) за управление в Лукойл Технолоджи Сервисиз България (ЛТСБ), компанията е осигурила специалисти от различни отдели, които са били откъснати от работния процес за година и половина, съобщи Николай Бахчеванов, управител на ЛТСБ. Системата има 800 крайни потребители и извършва над 200 хил. операции на месец, като според Бахчеванов очакваният период на откупуване е 3 години.

ИС е вече 10 месеца в промишлена експлоатация, като се прилага в 3 от 7-те преработвателни предприятия на компанията. Сред постигнатите ефекти са ускорено обращение на материалите за основно производство от 55 на 40 дни, както и ускореното обращение на финансовите средства от 16 на 12 дни.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още