IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска отговорност поскъпва с 20-25 процента до Нова година

Още не е ясно дали от 1 януари 2007 г. ще признават нашите полици в държавите от ЕС - Великобритания и Италия не са ратифицирали

10:10 | 17.11.06 г.
Гражданска отговорност поскъпва с 20-25 процента до Нова година

Вече поскъпналите застраховки Гражданска отговорност могат да повишат цената си с още 20-25 на сто до Нова Година. Това стана ясно по време на вчерашната национална среща в Пловдив на тема: "Готовността на българския застрахователен пазар за изискванията на ЕС". Прогнозата е на Виолета Даракова, изпълнителен директор на Евроинс.

Към днешна дата цените на нейната застрахователна компания са 113 лв. за автомобили с обем на двигателя до 1,8 и 126 лв. за колите с двигатели до 2,5 кубика. Ценоразписът на повечето от застрахователните компании са близки до тези. Например при HDI са съответно 100 и 137 лв.

Съществува възможност хората, които не планират да пътуват в чужбина през 2007 г., да платят по-евтина полица, казва Виолета Даракова. Тогава полицата може да излезе с 30 на сто по-ниска цена. Но ако въпреки намеренията човек все пак пресече границата, ще трябва да доплати тази една трета от цената. Този примамлив за собствениците на автомобили вариант обаче се върти като идея между застрахователите и все още не се прилага.

Очакванията на хората от бранша са след 1 януари следващата година в страната свободно да навлязат чужди застрахователни компании. Те обаче в никакъв случай няма да предложат по-ниски цени за Гражданска отговорност от българските компании. На срещата бяха изнесени данни, според които в момента полицата в Румъния е 130 евро, а в Унгария - 120 евро.

Разсрочено плащане на задължителната застраховка ще има и догодина. Както и отстъпки за шофьорите без пътни произшествия. Засега обаче ще се разчита най-вече на честната дума на собственика на возилото, тъй като все още няма изготвена обща база данни на застрахователите.

Все още не е ясно дали от 1 януари 2007 г. ще можем да пътуваме само с платена в България Гражданска отговорност. А причината е, че Великобритания и Италия още не са направили ратификация, без която нашите полици не могат да бъдат признати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още