IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци пусна втора инсталация за непрекъснато разливане на стомана

Стойността на инвестицията е над 10 млн. евро. Първата подобна машина работи от средата на 2005 г.

18:16 | 16.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Сергей Станишев и Прамод Митал. Снимка: Investor.bg
Сергей Станишев и Прамод Митал. Снимка: Investor.bg

Кремиковци пусна в експлоатация втора слябова машина за непрекъснато разливане на стомана днес, като на официалното откриване присъства и министър-председателят Сергей Станишев.

Стойността на инвестицията е над 10 млн. евро. Първата подобна машина работи от средата на 2005 година. Производството за непрекъснато разливане на стомана е втората по значимост инвестиция в предприятието след откриването на Първа доменна пещ. При тази технология течната стомана се излива направо в заготовки, вместо на блокове, като по този начин се съкращава производствения процес.

Кремиковци претърпя сериозно развитие през последните няколко години, за което имат принос всички служители на компанията, правителството на страната, нашите доставчици и клиенти. Планираните инвестиции от над 400 млн. евро ще ни помогнат да станем един от водещите металургични комбинати в Европа и ние сме взели всички възможни мерки да достигнем тази цел възможно най-бързо“, заяви председателят на Надзорния съвет на компанията Прамод Митал.

Втората слябова машина за непрекъснато разливане на стомана ще спомогне за повишаване качеството на продукцията и същевременно ще намали енергийните и суровинните разходи, както и вредните последствия за околната среда. Новите производствени мощности ще окажат позитивно влияние не само на комбината, но и на цялата страна.

За октомври средната работна заплата в предприятието е в размер на 800 лв., като през следващите няколко години очаквам тя да достигне европейско равнище“, добави още той.

Кремиковци винаги е бил един от символите на българската индустрия. Сигурен съм, че с тази нова инвестиция компанията ще стане по-конкуретноспособна както на българския, така и на европейския пазар. Правителството има намерение да подкрепя такива сериозни инвеститори, които повишават качеството на производството“, каза министър-председателят Сергей Станишев.

В началото на седмицата стана ясно, че кредитната агенция Moody’s е дала на Кремиковци рейтинг “Корпоративно семейство Саа 1”, рейтинг “Саа1” за неговите задължения по 7-годишната обезпечена, гарантирана облигация от 325 милиона евро, издадена от Bulgaria Steel Finance BV, Холандия.

Основният капитал на Кремиковци е 18,52 млн. лв., като основен акционер е Финметалс Холдинг (собственост на Global Steel Holdings Ltd.) със 71% от капитала на дружеството, а държавата държи 25,3%.

Акциите на Кремиковци поскъпнаха днес с 0,31% до 16,25 лв. при изтъргувани 10 640 броя, като офертите след края на сесията останаха на нива от 16,07 лв. „купува“ и 17,19 лв. „продава“.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още