IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ню Имидж най-накрая влезе във владение на Бояна филм

Приватизационният договор бе подписан през януари тази година, като доскоро се вихреха скандали между бившето ръководство и новите собственици

15:38 | 16.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ню Имидж най-накрая влезе във владение на Бояна филм

Агенцията за приватизация в качеството си на продавач джироса на Ню Имидж България временното удостоверение за 446 426 броя акции, представляващи 95% от капитала на “Бояна филм” ЕАД, съобщиха от агенцията. С това Ню Имидж придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е приключена.

Компанията бе избрана за купувач на Киноцентъра през юни 2005 г., а приватизационният договор бе подписан през януари тази година.

Настоящото джиросване на удостоверението се извършва, след като са били изпълнени предварителните условия, предхождащи прехвърлянето на акциите. Сред тях са заплащането на цената по договора – 6,25 млн. евро, учредяването на банкова гаранция във връзка с изпълнението на следприватизационните ангажименти на купувача, учредяване на ипотека имот (терен и сгради – терен, с площ от 302 дка), прехвърлянето на правото на собственост върху недвижим имот, посочен в разпореждане на Министерски съвет от 27 май 2005 г., на държавното дружество “Аудиовидео Орфей” ЕАД, София.

Сделката получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, а 30% от капитала на дружеството бяха платени с непарични платежни средства, тъй като “Бояна филм” ЕАД е включено в списъка на търговски дружества с държавно участие при приватизацията, на които се допуска подобно плащане.

Така приключва продължилата с месеци сага на спорове и скандали между бившето ръководство на Бояна филм и доскорошния прокурист на дружеството. Освободеният миналата седмица Съвет на директорите на Киноцентъра обвиняваше Дейвид Варод в саботиране дейността на компанията, отказване на плащания и проваляне на договори. По тази причина Варод беше уволнен, но само ден по-късно Министерство на културата го върна в дружеството – като част от новото управление.

Според приватизационния договор купувачът, който най-накрая придоби собственост върху оспорваното дружество, се задължава за срок от 20 години да запази предмета на дейност на Бояна филм и да не допуска продажба на имоти на Киноцентъра за същия период от време, освен след писмено разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

През следващите три години Ню Имидж трябва да вложи в Бояна филм най-малко 15,6 млн. евро и да участва в продуцирането на не по-малко от два пълнометражни игрални филма и не по-малко от 20 мин. анимация на година.

За срок от три години компанията се задължава да оказва съдействие на Българската национална филмотека при дейността й за запазване на българския филмов архив, като за тази цел предоставя за безвъзмездно ползване помещения. До три години филмовият архив трябва да бъде предаден на филмотеката, като Ню Имидж ще финансира физическото му преместване. Купувачът се задължава и за срок от пет години да оказва съдействие на студентите от българските висши учебни заведения по кино, театър, аудио и визуални науки и изкуства във връзка с тяхното обучение и квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още