IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строят модерен логистичен терминал на гара Подуяне за 44 млн. евро

Интермодалният терминал, който ще е първото подобно съоръжение в района на София, ще бъде готов до 2009 г.

10:06 | 16.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Строят модерен логистичен терминал на гара Подуяне за 44 млн. евро

Интермодален терминал ще бъде създаден на територията на ж.п. гара Подуяне-разпределителна-източен район. Той ще бъде обект с национално значение, съобщиха от Министерски съвет.

Терминалът ще представлява мястото от железопътната мрежа, където ще се променя видът на транспортиране, т.е. превозените с влак товари ще се разтоварват на терминала и ще последва превозът им с тирове и обратно – от тировете ще се преминава към железопътен транспорт.

Финансирането на терминала е предвидено по секторната оперативна програма “Транспорт”. Инфраструктурният проект е с готово прединвестиционно проучване и срокове за проектиране. Според предварителните проучвания за осъществяване на проекта ще са нужни 44 млн. евро.

Реализирането на терминала може да започне през първата година от членството ни в ЕС. Очаква се строително-монтажните работи да стартират през 2007 г. и част от обекта да бъде пуснат в експлоатация през 2009 г.

В момента София няма модерен интермодален терминал. С изграждането на съоръжението ще се постави началото на развитието на национална мрежа от транспортно-логистични центрове и интегрирането им през следващите години в европейските логистични мрежи.

Очаква се с изграждането на модерното съоръжение в района на София да бъде намален трафикът с тирове по пътищата на страната. Това ще позволи на регионалните компании да се възползват директно от интермодалния превоз, посочват от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още