IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат да поемат изпълнението на поръчките в образованието

Централизираните поръчки за ремонти на общинските училища не се изпълняват в срок, качеството им е лошо и са на неоправдано високи цени.

11:15 | 15.11.06 г.
Общините искат да поемат изпълнението на поръчките в образованието

Централизираните поръчки за ремонти на общинските училища не се изпълняват в срок, качеството им е лошо и са на неоправдано високи цени. Това твърдят общински кметове, които настояват парите от бюджета на Министерството на образованието, отпускани за инвестиции в училищата, да се включат в целевата субсидия за капиталови разходи на общините.

До това си изявление председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) д-р Красимир Мирев, който е и кмет на Община Търговище, стигна, след като 1300 ученици от II СОУ “Проф. Никола Маринов” в града, поради забавяне на строителните работи, бяха два месеца разпръснати по други училища и по думите на зам.-директора на училището Даниела Стойнева бяха на прага на провален първи учебен срок. В училището бяха подменени близо 1300 квадратни метра стара дървена дограма с ПВЦ-профили. Редно е, когато става въпрос за ремонт на училищни сгради, сроковете да бъдат съобразени с ваканциите и началото на учебната година, каза г-жа Стойнева.

От НСРОБ предлагат да се спре порочната практика на централизираните поръчки, тъй като тя поражда голямо напрежение сред родители, ученици, учители и общинска администрация.

Според д-р Мирев общинските кметове предлагат в проектобюджета на правителството за следващата година да се консолидират инвестиционните трансфери от министерствата за общините.

Или иначе казано – парите по проекти, касаещи подобряване на енергийната ефективност, спортната база и достъпна архитектурна среда, да се включат в капиталовите разходи на общините. Не възразяваме в бюджета на образователното министерство да останат финансовите ресурси за закупуване на вещи”, поясни Красимир Мирев.

Работата по подобряване на енергийната ефективност във II СОУ в Търговище започна в края на август т.г. и по договор трябваше да приключи до средата на октомври. Едва в началото на тази седмица обаче децата се върнаха в училището. Реално подмяната на дограмата вече приключи, но строителният контрол на обекта все още не е осъществен, каза г-жа Стойнева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още