IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Животът в София продължава да е най-скъпият в страната

В същото време обаче столицата предлага и най-скъпият труд за „средни” позиции, изискващи определени умения, но не и квалификация

12:30 | 14.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Животът в София продължава да е най-скъпият в страната

Животът в София традиционно е най-скъпият в страната, следван от този във Варна и в Бургас. Това става ясно от последния доклад на Industry Watch, сравняващ разходите за живот в най-големите градове.

Един лев купува около 25% повече услуги в Пловдив в сравнение със столицата, а в Русе животът е най-евтин сред най-големите градове – около 20% по-евтин от София.

В същото време обаче столицата предлага и най-скъпият труд за „средни” позиции, изискващи определени умения, но не и специализирано знание и квалификация. Другите големи градове са далеч назад, като предлагат доста по-евтин труд за такива позиции. Дори във Варна и Бургас, където базовият (неквалифициран) труд е близък по цена до софийския, “средните” позиции получават около 26% по-малко.

Сред най-големите градове най-високите средни възнаграждения се отчитат в София (около 840 лева на месец). Трябва да се има предвид, че в столицата е концентрирана държавна заетост със значително по-високи доходи от средните за публичния сектор, подчертават от Industry Watch.

Освен това концентрацията на някои индустрии с по-високи заплати (като финансите например) допринася за значително по-високите средни заплати в столицата в сравнение с другите големи градове. Средните месечни заплати в Пловдив и Варна са близки помежду си – около 600 лв.

Според Националния статистически институт средната заплата в цялата страна за месец септември възлиза на 363 лв.

Сравнение на разходите за живот в най-големите градове (Индекс, София = 100): 
 

София 100
Варна 95,4
Бургас 94,2
Стара Загора 88,5
Хасково 87,1
Пловдив 84,8
Велико Търново 82
Русе 81,9

Източник: Industry Watch с данни на Витоша Рисърч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още