IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Кръглата маса на БФБ е много добра инициатива

Препоръката на брокерите към борсата е на следващата среща с потенциални емитенти пазарът да бъде представен по-достъпно и с по-малко детайли

16:30 | 13.11.06 г.
Брокери: Кръглата маса на БФБ е много добра инициатива
В края на миналата седмица Българска фондова борса (БФБ) организира първата кръгла маса „Българска фондова борса и бизнеса “, която цели популяризиране на дейността на институцията и публичните компании, както и възможностите за финансиране чрез фондовата борса.

За мнението за тази първа инициативата на БФБ-София се допитахме до представителите на инвестиционните посредници:
 
Преслав Китипов, брокер, ТБ Българска Пощенска Банка АД

Инициативата е чудесна и ненапразно започва от града, от който излезе най-силното за 2006 IPO (Химимпорт АД, Варна). Потенциалните емитенти, които посетиха форума, останаха с убеждението за предимствата на публичния статут. Убеден съм, че съвсем скоро ще видим нови и перспективни компании, качени за търговия на БФБ АД.

Нели Петрова, брокер, КД Секюритис ЕАД

Това е една много добра инициативи, която трябва да се продължи под различни форми със съвместно участие - както в момента на медии, инвестиционни посредници и бъдещи емитенти. Дори и инвеститори да се включват, инициативата ще бъде още по-прекрасна. Важното е в края да има ефект и в края да се обявяват конкретни действия от тяхна страна, които те са предприели или ще предприемат, както и от наша страна предложения и действия за популяризиране на БФБ-София.

Димитър Александров, Директор Дирекция “Инвестиционно банкиране” в ОББ

Инициативата е много добра според мен. Полезното е, че на едно място са събрани потенциални емитенти, които могат да видят и чуят доста неща, свързани с листване, увеличение на капитала, облигационни емисии и др., но прекалено общи за такава среща. От гледна точка на участници видяхме някои основни клиенти на банката в региона и други, които са нови за нас, но общото впечатление е, че това са перспективни фирми от региона.

Мирослав Стоянов, Директор “Инвестиционно банкиране”, Елана Трейдинг

Инициативата на борсата по отношение на кръглата маса в тази част на страната е доста добра. Надявам се, че ще предизвика очаквания интерес, който би следвало да се пробуди в потенциалните емитенти и те, надявам се, да прибегнат към акции или облигации през фондовата борса. Това, което бих дал като препоръка и записах в анкетната си карта, е от борсата да бъдат не толкова детайлни и да изчистят презентациите си от определена терминология, която е абсолютна неясна за емитентите. Мисля, че като начало за всяка следваща кръгла маса трябва малко по-общо да се дадат предимства, недостатъци и процедура, но не в детайли, тъй като това обърква емитентите.

Развигор Христов, инвестиционен консултант КД Секюритис ЕАД

Определено смятам, че това събитие ще окаже много положително влияние за привличане на нови емитенти. Основната причина за това е, че в момента има глад за добри компании на Българска фондова борса и сега дружествата могат да помислят за първично публично предлагане. Мисля, че моментът е подходящ, тъй като на страната ни предстои влизане в ЕС и много чуждестранни институционални инвеститори ще се заинтересуват от фондовата ни борса. От друга страна, ако една компания иска да се продаде добре, сега е точният момент да направи публично предлагане. Като се има предвид, че този процес ще отнеме около шест месеца, това ще бъде около средата на 2007 г. Очаквам през следващата година да има бум на IPO-та и ще спечелят тези, които са първи. Акцията, която организира БФБ-София, е много добра и трябва да има и други такива през следващата година.

Илиан Лангаров, брокер, Наба Инвест

Смятам, че това е много добър начален опит за привличане на емитенти най-вече от гледна точка на това, че се обяснява технологично какво представлява едно листване на борсата, какви са предимствата, недостатъците и отговорностите на емитентите и най-вече се прави среща между борсата, посредниците, като мост между емитентите и самите емитенти. Листването на борсата не представлява само задължения, а има и много облаги, за които се говори в специализираните медии. Инициативата е много добър опит за присъствие и запознаване на потенциални емитенти с Българска фондова борса и е добре, че е направено регионално.

Борислав Димитров, управител, Фико Инвест  

Инициативата е много добра и такива събития винаги трябва да бъдатприветствани. Надявам се това да не е единствената такава среща. Би могло да се помисли да има на представяне на самите компании и емитенти. Повечето от представените емитенти са с правен статут на ООД, което предполага и по-дълъг период за публичност от коментираните тук срокове.


Красимира Найденова, брокер, Булекс Инвест

Похвална е инициативата на борсата да се срещне пряко с бизнеса и да се опитва да привлича клиенти за капиталовия пазар и да ги среща с инвестиционните посредници. Пътят е правилен, въпросът е дали е правилна пътеката, но това ще покаже опитът.

Гено Тонев, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Инициативата е похвална, а и срещата протече добре като за първи път. Надявам се да има още подобни събития, както и да се разширят методите за популяризиране на фондовата борса – защо не под формата на телевизионна реклама, билбордове и др. Бих се радвал, ако на следващата среща, вероятно в Северен Централен район, станем свидетели на по-голямо участие от страна на компаниите. Иначе като цяло съм доволен и, както се изрази г-жа Бистра Илкова, ако от тези 15 компании поне три станат публични, ще е огромен успех.

Още от „Българска фондова борса и бизнеса – партньори в ЕС”:

БФБ: Фондовият пазар готов за влизането в ЕС, но няма да спре да се развива

Иван Такев: Безплатната реклама е един от плюсовете на публичните компании

БФБ: За 2 години акумулираните средства на пазара са над 1 млрд. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още