IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ: Фондовият пазар готов за влизането в ЕС, но няма да спре да се развива

Основните проблеми пред БФБ са ниските ликвидност и free float, както и малкият капитал на компаниите

17:59 | 10.11.06 г.
Бистра Илкова (изп. директор на БФБ-София) и Румен Соколов (гл. експерт по привличане на емитенти). Снимка: Investor.bg
Бистра Илкова (изп. директор на БФБ-София) и Румен Соколов (гл. експерт по привличане на емитенти). Снимка: Investor.bg

Перспективите пред фондовия ни пазар с влизането в ЕС бяха в центъра на дискусиите на проведената първа регионална кръгла маса „Българска фондова борса и бизнеса – партньори в ЕС”, организирана от БФБ в гранд хотел Варна за представителите на бизнеса от Североизточна България.

По отношение на законодателството в страната, регулиращо финансовите пазари, главният експерт на борсата по привличане на нови емитенти Румен Соколов заяви, че то се хармонизира от няколко години с европейското законодателство и страната ни е готова за влизане в ЕС.

Последните промени в законодателството през тази година бяха изменения в закона за публично предлагане на ценни книжа, както и приемането на закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Като законопроект, който трябва да бъде приет до ноември следващата година, се посочи директивата MiFID, или така нареченият закон за пазарите на финансови инструменти, която страните от ЕС трябва да приемат и въведат от началото на ноември 2007 г.

Тя е свързана с въвеждането на правилата и условията, както и регулацията на фондови пазари, конкурентни на БФБ.

Румен Соколов заяви, че родният фондов пазар е готов за влизането в ЕС, но регулаторната база ще продължи да се развива и подобрява и в бъдеще. Според него с влизането на страната ни в Европейската общност фондовият ни пазар ще привлече значителен интерес от страна на чуждестранни и индивидуални и институционални инвеститори, особено от страна на фондове с право да инвестират единствено в границите на Съюза.

Либерализирането на борсата с еврочленството ще дава по-добри възможности освен за листването на акции на български компании на международните фондови пазари, така и на чуждестранни компании на родния фондов пазар.

В това отношение според експерта родната фондова борса би могла да е конкурентна на международните на фона на ниските разходи за регистрация на емисии в сравнение с водещите борси в Европа.

Като пример бе даден борсовият пазар в Полша, който с ниските си такси е привлякъл значителен интерес от страна на европейски компании.

Като естествено продължение на развитието на родния фондов пазар Румен Соколов посочи евентуалното бъдещо коопериране с регионални фондови пазари или закупуване на родната борса от друга паневропейска борса, което също ще даде по-широк достъп на чуждестранните инвеститори за закупуване на акции от родни компании.

Той посочи, че румънската фондова борса е значително по-напред от българския фондов пазар в стадия си на развитие, а като причини за това изтъкна големината на румънския пазар, както и по-високата активност на държавата за приватизиране на държавни дялове от големи държавни компании.

В тази насока той препоръча подобна по-висока приватизационна активност и у нас, което ще даде тласък на фондовия пазар.

В последната една година като положителна тенденция в България се очертава нарастване на интереса за листване на борсата от страна на непублични компании. Едно първично публично предлагане се очаква до края на годината, а през следващата - листването на поне три непублични компании. Това също ще помогне за развитието на борсата, допълни Соколов.

Като основни проблеми пред БФБ той посочи ниската ликвидност на пазара, нисък free float и малкия капитал на компаниите, което отблъсква големите чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още