IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: Очакваме цена от 6,50 до 8,00 лв. на акция за Монбат

Компанията предвижда изграждането на заводи в Сърбия и Румъния

17:24 | 09.11.06 г.
Атанас Бобоков. Снимка: M3 Communications
Атанас Бобоков. Снимка: M3 Communications

Цена от 6,50 до 8 лв. очакват от Елана Трейдинг, инвестиционният посредник, упълномощен да обслужва увеличението на капитала за акциите на Монбат. Компанията ще предложи на инвеститорите 4,7 млн. акции в резултат на първичното си публично предлагане.*

Над 2 пъти презаписване предвиждат от посредника, като по-голямата част от книжата ще бъде закупена от чуждестранни и български институционални инвеститори.

Дружеството планира да инвестира по 8 млн. лв. от набраните средства в изграждане на рециклиращ завод на територията на Република Сърбия и изграждане и придобиване на машини и съоръжения за производство на тягови батерии.

Инвестицията в Сърбия и по точно гр. Инджия, област Войводина е продиктувана от наличието на акумулаторен скрап на местно ниво. Освен това имаме възможност за закупуване на земята“, каза по време на представянето на компанията Атанас Бобоков, член на Управителния съвет.

Очакванията на ръководството са заводът да заработи в края на 2007 или началото на 2008 г. Сумата за изграждането на сгради и производствена площадка е 2 млн. лв., като машините и съоръженията са внос от Италия и Франция.

С производството на тягови батерии Монбат ще постигне разширяване на номенклатурата на акумулаторните батерии, предлагани от дружеството на пазара, както и увеличаване на печалбата му, поясни Бобоков.

С други 10 млн. лв., привлечени от първичното публично предлагане, Монбат ще погаси стари задължения по лизингови договори, което ще увеличи крайния финансов резултат с 2,5 млн. лв.

Малко над 2,2 млн. лв. дружеството ще инвестира в закупуването на нови машини и съоръжения, чиято функция ще бъде увеличаване на капацитета на производството. В най-скоро време може да се очаква и въвеждането на качествено нова производствена линия “Expanded Metal”.

През следващите две години от Монбат ще последват модела, приложен в Сърбия, и ще учредят дъщерно дружество, което да купи земя и да изгради завод и в Румъния.

С изграждането на двата завода ще обезпечим компанията от суровини. Проблем за нас е капацитетът ни, който смятаме да увеличим”, каза още Бобоков.

По данни от 2005 г. дружеството 76,71 на сто от реализираните приходи са формирани от продажби в чужбина, спрямо 62,84% за година по-рано и 56,35% за 2003 г.

От ръководството прогнозираха, че за настоящата година печалбата преди лихви, амортизация и данъци ще възлезе на 15,43 млн. лв., а за следващата – 22,838 млн. лв., или ръст от 48,01%, при продажби от 97,747 млн. лв. при 78,2 млн. лв. за година по-рано.

Прогнозни продажби и печалба преди лихви, амортизации и данъци (в хил. лв.):

Година

Печалба

Продажби

2006 15 430 78 200
2007 22 838 97 749
2008 26 672 117 299
2009 31 905 140 757


Основната сфера на Монбат АД е производство и търговия на оловно-кисели стартерни и стационарни акумулаторни батерии и сервизното им обслужване. Емитентът е част от икономическата група на Приста Ойл АД, която притежава 90% от капитала на Монбат АД, а Монбат Трейдинг АД е с дял от 9,3 на сто.

Публичното предлагане на акции ще бъде извършено в рамките на 1 ден – 16 ноември, а преди Коледа книжата вече ще се търгуват на Българска фондова борса.

* Публичното предлагане ще се извърши при определяне на цената на изпълнение и алокиране на количеството продавани акции на основата на класиране на подадените от инвеститорите поръчки (т. нар. “букбилдинг”, на английски език „book-building”). Поръчките за записване на акции могат да бъдат лимитирани или пазарни. Акциите се издават в резултат от увеличението на капитала на дружеството от 14,8 млн. лв. на 19,5 млн. лв., съгласно решение на Общото събрание на дружеството, което се проведе на 4 август.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още