IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Некском България прехвърля трафика си към собствена опорна мрежа

Компанията ползва опорната мрежа и за изграждащата се в момента WiMAX мрежа, с която ще се постигне независимост от инфраструктурата на други доставчици

19:32 | 07.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Некском България прехвърля трафика си към собствена опорна мрежа

Некском България приключи в края на октомври тестовете по прехвърляне на трафика си към собствена мрежа за пренос на данни, съобщиха от компанията.

За момента в мрежата влизат градовете София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас и Велико Търново. До три месеца предстои разширяване на мрежата и включването на Русе, Плевен, Шумен, Хасково, Добрич, Ямбол, Враца, Благоевград.

Освен за всички досегашни услуги на компанията, опорната мрежа се ползва и за изграждащата се в момента WiMAX мрежа. Лицензът за нея Некском получи през декември 2005 г. срещу 6,17 млн. лв. Дружеството планираше да стартира първите WiMAX услуги от началото на второто шестмесечие на 2006 г., като сега от компанията уточниха за Investor.bg, че това ще стане факт „съвсем скоро“, най-вероятно до два-три месеца.

В момента връзка в мрежата има до тестови клиенти, а при официалния старт на модерната технология ще се постигне независимост от кабелната и телефонната инфраструктура на други доставчици.

WiMAX мрежите предоставят разнообразни далекосъобщителни услуги с качеството на оптичен кабел – пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, мултимедийни приложения и др. Основното предимство на тези безжични мрежи е употребата им в отдалечени места, където прокарването на кабел е икономически неефективно, както и в силно урбанизирани райони. За момента от Некском не предоставят информация за инвестираните досега суми за развитие на този тип услуги у нас, като конфиденциална остава и цялостната инвестиционна програма на дружеството занапред. Уточнява се само, че доставчик на мрежовото оборудване е Cisco.

От Некском съобщиха още, че скоро очакват одобрение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на тарифата за извършване на разговори от телефонните кабини на компанията с марка „АЛО“. След като това стане факт, цените на разговорите ще бъдат публично обявени.

Некском България, която е 100% собственост на американския оператор Nexcom Telecommunication LLC, ще участва в края на ноември в нов търг за изграждане на безжична WiMax мрежа при използване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър с национално покритие в честотен обхват 26 Ghz. Притежаваният вече от компанията лиценз е в честотния диапазон 3,5 Ghz.

Останалите участници в предстоящия търг ще са собственика на GloBul Космо България, БТК, Транс Телеком (в структурата на Петрол холдинг) и Макс Телеком (регистрирана търговска марка на Кейбълнет). Всяка една от тези компании без Космо България досега е печелила един от лицензите (А или Б) за пренос на данни по технологията „точка към много точки“, отдавани на търг от КРС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още