IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 120 опасни сгради във Варна, 64 трябва да бъдат съборени

Такива са 36 постройки в централната част на града и още 28 в квартал “Аспарухово”

16:39 | 07.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 120 опасни сгради във Варна, 64 трябва да бъдат съборени
На територията на община Варна опасните сгради са 119. Данните са обобщени след проверка на общинска комисия, каза Купен Пашов от отдел “Гражданска защита” - Варна.

Поводът за тази неприятна статистика бе срутването на стара къща на ул. “Алабин” в София на 19 септември.

 

Пълните данни от проверката ще бъдат предадени на 9 ноември. От “Гражданска защита” Варна смятат, че 64 от 119-те рискови сгради се нуждаят от събаряне, т.е. са действително опасни. Такива са 36 постройки в централната част на града и още 28 в квартал “Аспарухово”. Проверката сочи, че единствено в кв. “Владислав Варненчик”, най-новият в града, няма опасни сгради.

В петте варненски села Каменар, Тополи, Звездица, Казашко и Константиново сред рушащите се постройки са предимно изоставени къщи.

След огледа на сградите, предложени за събаряне, община Варна е поканила собствениците на имоти да предприемат необходимите мерки по обезопасяването на имотите си. Според закона ако гражданите не могат да поемат разходите за аварийни ремонти, поддържане и укрепване на опасните сгради, средствата се осигуряват от държавата или общината срещу ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още