IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна може да последва сагата на София с боклука

Обявяването на нови защитени зони във Варна ще доведе и до обезщетения на инвеститори и собствениците на парцели

17:22 | 06.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Варна може да последва сагата на София с боклука

Варненското сметище, намиращо се до с. Въглен, е включено в екологичната мрежа Натура 2000 като защитена територия заради птиците. Ако се стигне до закриване на сметището, към сагата със софийския боклук ще се прибавят и варненски „серии“, опасява се Атанас Стоилов, кмет на Община Аксаково, в която влиза с. Въглен.

Изискването на ЕС е 23% от територията на България да влезе в проекта Натура 2000. Това е единственият начин да се запазят незастроените зони в страната естествени. В проекта за защитените територии обаче попадат и 12 селища на община Аксаково, в които има промишлени зони. Това са урбанизирани парцели с обща площ от 382 хил. дка, което е близо половината от Аксаковска община.

Кои точно да са зоните, защитени за в бъдеще, е определено по преценка на Дружеството за защита на птиците. В екологичната мрежа на Натура 2000 трябва да попадат гори, езера, блата, крайбрежие и речни долини, т. е. все зони, в които гнездят птици.

Проектът трябва да бъде одобрен от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и не подлежи на обжалване. Еколожката на община Аксаково Ирина Маркова се притеснява, че общината не е била информирана за направените наблюдения, нито е имало обществено обсъждане, както изисква Законът за биологичното разнообразие.

Инвеститорите и собствениците на парцели, попаднали в защитените зони, трябва да бъдат обезщетени. Маркова добави обаче, че предвидените 90 млн. евро обезщетения не могат да покрият предвидените инвестиции от 300 милиона.

След взимане на окончателно решение в защитените зони няма да може да се строи и обработва земята.

Аксаковският кмет Атанас Стоилов твърди, че не е извършено необходимото две годишно проучване за прелета на различните видове птици, а е използвано старо проучване, актуализирано преди десет години. Стоилов е изпратил възражения срещу липсата на информация около Натура 2000 до министър Чакъров, до областния управител на Варна и Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още