IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Инвест – първият взаимен фонд с активи над 30 млн. лв.

Плановете на мениджмънта са да бъде увеличен значително делът на Румъния в портфейла

16:18 | 06.11.06 г.
Адванс Инвест – първият взаимен фонд с активи над 30 млн. лв.
Нетната стойност на активите на ИД Адванс Инвест АД нарасна до над 30 млн. лв., което е покачване с повече от 10 млн. лв. от началото на годината, съобщиха от дружеството за Investor.bg.

По показателя привлечени активи Адванс Инвест е на първо място сред взаимните фондове у нас с пазарен дял около 14%, като вторият в класацията фонд е почти два пъти по-малък.

Ръстът на активите на Адванс Инвест отразява силния инвеститорски интерес в комбинация с високата доходност от операции с ценни книжа.

С това фондът на Карол, залагащ на високия потенциал за растеж на акциите, търгувани на българската и румънската борси, затвърждава лидерската си позиция сред местните колективни инвестиционни схеми.

Доходността, реализирана от Адванс Инвест за 2004 г., е +38%, за 2005 г е +32.6%, а от началото на годината до момента е вече над +21%.

Инвестициите на фонда в български акции са в размер на около 62% от активите, като най-голям дял имат секторите недвижими имоти, холдинги, банки и застраховане, фармацевтика и химия.

На румънския пазар са инвестирани вече над 10% от активите на фонда в сектори като преработка и дистрибуция на петролни продукти, енергетика, фармацевтика, машиностроене, недвижими имоти и финанси.

Плановете на мениджмънта са да бъде увеличен значително делът на Румъния в портфейла (където предстоят изключително интересни IPO-та и борсови приватизационни сделки), като по този начин продуктът ще придобие ясно изразен фокус, а именно "новите членове на ЕС – България и Румъния". Тази стратегия е в процес на реализация, като в момента тече драстично намаляване на облигационния компонент в портфейла.

Свързани компании:

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още