IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиция от почти 200 млн. евро в туристически клъстер Варна

Един от проектите на клъстера предвижда изграждането на туристическа транспортна градска мрежа във Варна

16:09 | 06.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиция от почти 200 млн. евро в туристически клъстер Варна

Общо 198,75 млн. евро ще струва осъществяването на проектите на туристически клъстер Варна, който обединява над 90 фирми от бранша. Към тях се очаква да се включат и 14 банки, хотели, ресторанти и др., свързани с туристическия бизнес.

Парите ще са от европейските фондове и при успешното им инвестиране Варна има реални шансове до 2013 г. да бъде сред Топ 10 на световните туристически дестинации. Това каза при завършването на Панаира на туризма и свободното време д-р Влади Златев, който е пряк участник в създаването на проектите на туристически клъстер Варна.

Общата сума, която ще се отпусне от ЕС за развитието на туризма в България, е 265 млн. евро. Един от проектите на клъстера предвижда изграждането на туристическа транспортна градска мрежа във Варна. Тя ще се ползва само от притежателите на специална карта, с която туристите ще посещават безплатно историческите и културни забележителности на града. Такава мрежа има в Лондон, каза Златев.

Друг проект е за създаването на информационна система на няколко езика, с която да се запознаят всички фирми с възможностите на клъстера. Масирана рекламна кампания на Варна и курсове за екскурзоводи са друга част от проекта, който вероятно ще започне след три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още