IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 ноември

Софийска вода оспорва указанията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на предложения бизнес план

09:33 | 04.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 ноември
Софийска вода оспори указанията на регулатора
в. Дневник

Софийска вода оспорва указанията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на предложения бизнес план, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов. Преди месец комисията върна бизнес плановете на всички 50 дружества и има даде срок до 16 ноември, за да ги оправят според указанията. Те предвиждат дружествата да не залагат повишение на разходите за работни заплати с повече от 5% и да представят детайлно какви инвестиции ще направят и с тях с колко ще намалят загубите на вода. До 16 ноември коригираните бизнес планове трябва да бъдат отново внесени в комисията.

Общините с още права за строежите
в. Сега

Общините вероятно ще получат още правомощия по отношение на контрола над строителството, съобщи пред "Сега" зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Идеята ще бъде разисквана тепърва с Националното сдружение на общините, но заедно с това ще трябва да се въведе по-ефективен контрол над местните власти, които не изпълняват задълженията си, каза той.

Вчера Ковачев заяви на дискусия за децентрализацията в Разград, че местните власти се оказали неподготвени за правомощията, които сами бяха поискали преди време и им бяха дадени с промяна на Закона за устройство на територията. От началото на годината общините могат сами да спират незаконните строежи и да глобяват нарушителите, като глобите остават в местните бюджети.

Русия се заяде с Европа заради месото ни
в. Стандарт

Русия заплашва да спре вноса на месо от Евросъюза, ако не получи гаранции за безопасността на продукти от новите членки България и Румъния. За това е информирал властите в Брюксел директорът на руската служба за безопасност на хранителните продукти Росселхознадзор и първи зам.-министър на селското стопанство Сергей Данкверт, предадоха агенциите. Забраната ще включва внос на живи животни, продукти от животински произход, фуражи и други стоки, които са обект на ветеринарен контрол. 

Преди няколко месеца Русия забрани вноса на месо от България и Румъния заради епидемията от класическа чума по свинете. Сега Данкверт иска писмени гаранции от Брюксел, че след 1 януари 2007 г. ЕС няма да внася нелегално български и румънски продукти.

ЕС започна да затваря заводи за лекарства у нас
в. Сега

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) започна ревизия на всички производители на медикаменти у нас. Проверката е по искане на Европейската комисия. Вчера бе съобщено, че са санкционирани първите 2 завода.

Според експерти от лицензираните у нас 75 завода само 10-15 отговарят реално на изискванията за качество на ЕС. Затова производителите или ще трябва да бъдат принудени да направят големи инвестиции, или ще трябва да затворят врати. Със заповед на директора на ИАЛ Емил Христов е временно преустановено производството в Лавена АД - Шумен, и в Аптечно Велико Търново 2000 АД. И двата завода произвеждат фитогаленови продукти - спирт, риванол, йодова тинктура.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още