IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават финансовите измами заради прекомерна наивност и сляпо доверие

В повечето случаи жертвите са проучени внимателно, като се знае възрастта, семейното положение, дори имотното им състояние

12:54 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Продължават финансовите измами заради прекомерна наивност и сляпо доверие

Въпреки че през последните години в България бяха оповестени не малко схеми, по които могат да се извършват различни видове измами, продължава да има не малко случаи на финансови измами на частни лица. В последно време има истински бум в това отношение в региона на Велико Търново и Габрово, показва проучване на Investor.bg. Преди два дни бе обявен поредният такъв случай в Габрово, като от полицията засега не предоставят официална статистика по темата, тъй като повечето разследвания още не са приключени.

Уточнява се само, че характерно за повечето престъпления е, че жертвите са били проучени и избрани много внимателно и престъпниците знаят възрастта, семейното положение, а в някои случаи дори и имотното им състояние.

Сред най-често срещаните измами е посредничеството при покупко-продажба. Това е най-старият начин и за това е сравнително известен. При него лица се обаждат по телефона на жертвата и успяват да я убедят, че имат някаква родствена или приятелска връзка, заради която жертвата е избрана да бъде посредник по сделка със стоки с голяма печалба. Измамникът казва, че е намерил доставчик и купувач, а печалбата е огромна. Жертвата трябва единствено да закупи стоките на по-ниската цена, а после да я продаде на предварително уговорен купувач на тройно по-висока цена. В уречения ден и час обаче мнимият приятел или роднина се обажда, че е възпрепятстван и че ще изпрати доверен човек. Последният взима парите и предава „ценните“ стоки. След това, разбира се, купувач не се появява, а стоките се оказват хартии или метални отпадъци. Само преди няколко дни - на 28 октомври, севлиевската полиция разкри такъв случай.

Известен е сценарият и с мнимите банкови служители. При него измамниците причакват жертвата да излезе от дадена банка, като разчитат, че е изтеглена голяма сума пари. Измамниците, най-често двама, са добре облечени и се представят за банкери. Те спират жертвата и набързо обясняват, че е станала грешка и че изтеглените пари са фалшиви, предлагат да заменят фалшивите пари с истински и да спестят скандала. Жертвата дава парите на единия от тях, който отива да направи смяната. Другият остава с жертвата за известно време. После под някакъв предлог и той си тръгва, като обещава да се върне бързо. Разбира се това не става и жертвата чака напразно.

Когато пък става въпрос за получаване на пари от чужбина, жертвата е добре проучена и измамникът предварително знае, че тя има някой близък човек извън страната. Измамникът се обажда по телефона и се представя за близкия. Казва, че изпраща голяма сума пари, в колет по специален куриер, неофициално. Жертвата трябва да плати определена сума на куриера и да прибере колета с парите. Разбира се, когато се отвори колетът, няма и помен от пари. Така преди пет дни габровец плати 1 700 лв., за да получи колет с 4 000 евро, уж изпратени от племенника му в Испания. В колета имало само стара обувка.

Наивност и сляпо доверие има дори и при сделките с недвижими имоти. При тези случаи измамникът полага доста повече труд и проучва имотното състояние на жертвата, както и на нейни починали роднини. Търсят се жертви с наследствени имоти в град, различен от този, в който живеят. Измамникът се обажда и казва, че желае да закупи имота, но има проблем. Нещо по прехвърлянето на имота по наследство не е уредено. Измамникът предлага да спести грижите на жертвата, да получи правомощия за разпореждане с имота и срещу дадена сума да уреди въпроса с прехвърлянето. После, разбира се, въобще не се появява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още