IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Екуити придоби дял от доставчик на природен газ

Инвестицията е осъществена чрез двойно увеличение на капитала на доставчика, над две трети от което бяха записани и внесени от Адванс Екуити

13:11 | 31.10.06 г.
Адванс Екуити придоби дял от доставчик на природен газ
Адванс Екуити Холдинг е придобил 34% от доставчика на компресиран природен газ „Енеси” АД, съобщиха от дружеството за Investor.bg. Инвестицията е осъществена чрез двойно увеличение на капитала на „Енеси”, над две трети от което (340 броя акции с номинална стойност от 100 лв. всяка) бяха записани и внесени от „Адванс Екуити”. Към момента „Енеси” разполага с основен капитал в размер на 100 хил. лв.

Енеси” АД е създадена в началото на 2005 г. и бързо се утвърждава като един от водещите у нас доставчици на сгъстен природен газ по „виртуална тръба” до крайните потребители. Компанията превозва природен газ под високо налягане в пригодени за целта бутилки и батерии от бутилки, монтирани на специализирани платформи.

Платформите се пренасят до крайните потребители чрез т.нар. автовлак, теглещ автомобил и полуприцеп. Дейността на Енеси е насочена към потребителите на природен газ от региони, където изграждането на тръбопроводна връзка е икономически неизгодно или пък такова не се предвижда в дългосрочен план. Към момента компанията обслужва клиенти от София, Пловдив и Ямбол.

Цялостният инвестиционен проект на Адванс Екуити в Енеси е структуриран като комбинация на дялово участие и дългово финансиране, като предстои отпускането на заем от холдинговото дружество към новопридобитата компания в размер на над 500 хил. лв.

Параметрите на заема са в процес на уточняване, като неговият срок няма да надвишава четири години”, обясни Венцеслав Петров, изпълнителен директор на Адванс Екуити Холдинг.

В акционерното споразумение между Адванс Екуити и Енеси е предвидено обратно изкупуване на дела на финансовия инвеститор на четвъртата година от инвестицията. Купувачи на дела ще бъдат останалите двама настоящи акционери в Енеси, които притежават общо 66% от капитала – Павлин Неделчев и „Проксимус Инженеринг”.

Цената на обратното изкупуване е съобразена с условието за осигуряване на обща вътрешна норма на възвръщаемост на инвестиционния проект за Адванс Екуити в размер не по-малък от 25% годишно”, каза още Петров.

Предоставеното от Адванс Екуити финансиране ще позволи на Енеси да увеличи неколкократно обема на доставките си на природен газ. Компанията работи и в областта на консултирането, одитирането, проектирането и управлението на проекти, свързани с отопление, вентилация и климатизация на жилищни и индустриални сгради и разполага с екип от висококвалифицирани технически специалисти.

Адванс Екуити Холдинг има инвестиции и в други три дружества - Енерджи Ефект ЕАД, Енерджи Инвест ЕАД и Агро Тера Север АД. Днес по позицията бяха изтъргувани 41 511 акции на нива от 1,07 – 1,09 лв. за ценна книга, без изменение спрямо предходната сесия.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още