IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габрово с нови надежди за газификация

По предварителна информация строителството на газопреносното трасе ще започне в средата на март 2007 г. и ще свърже община Габрово и община Севлиево

11:38 | 31.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Габрово с нови надежди за газификация
Кметът на Габрово Богомил Белчев ще внесе предложение в общинския съвет да бъде взето решение общината да премине към нов регион на газифициране - регион Дунав, стана ясно на прескоференция.

Така според кмета на града най-после ще приключи многогодишната сага с газифицирането на Габрово. Регион Дунав се газифицира от “Овергаз Инк” АД, което вече е газифицирало над 20 общини, сред които София, Варна, Русе, Велико Търново и Горна Оряховица.

По предварителна информация строителството на газопреносното трасе ще започне в средата на март 2007 г. и ще свърже община Габрово и община Севлиево.

Белчев съобщи още, че до края на ноември се очаква да приключи процедурата за отнемане на лиценза за разпространение на газ на габровското дружество “Централгаз” АД, което трябваше да газифицира града. На 16 ноември ще се проведе открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което трябва да бъде взето решение за лиценза на дружество. Кметът на Габрово заяви, че след отнемането на лиценза ще потърси компенсация за пропуснатите ползи за града, както и за направената от общината апортна вноска.

Централгаз” АД е създадено през април 1996 година с цел газифицирането на Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Мажоритарен собственик е швейцарската фирма Solbi, а четирите общини имат миноритарно дялово участие. През 1998 г. община Севлиево взе решение за учредяването на Севлиевогаз и излизането на общината от Централгаз, а делът й е изкупен от другите общини. Така в момента община Габрово държи 33% от капитала на дружеството. През годините са правени няколко опита Централгаз да заработи, дори е направена и първа копка, но до реални резултати не се стига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още