IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ток и въглища без акциз само за битови нужди

За произведената за лична консумация ракия ще има акциз от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол

18:51 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ток и въглища без акциз само за битови нужди

Акцизът за електроенергията за битови нужди ще бъде нулев през 2007 г. Няма да се начислява налог и при продажбата на въглища и кокс на физически лица. Това предвиждат предлаганите от правителството изменения и допълнения в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предлаганите промени в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз и необходимостта от пълна хармонизация на българското данъчно законодателство с европейските директиви в областта на косвеното облагане, уточниха от Министерски съвет.

С измененията се въвежда акциз за кокса, въглищата и електрическата енергия: за електрическата енергия за стопански и административни нужди - 1 лв. за 1 мегават час; за кокс и въглища – 0,30 лв. за 1 гигаджаул топлотворна способност.

Въвежда се задължителна регистрация за лицата, които произвеждат, внасят или въвеждат на територията на страната кокс и въглища, както и за тези, които извършват сделки с кокс и въглища. Акцизът ще се начислява при продажбата на кокса или въглищата и то само в случаите, когато получателят на стоките не е регистриран като производител, вносител или търговец на кокс и въглища, т. е. акцизът ще се начислява от крайният дистрибутор по веригата от доставки.

На задължителна регистрация по закона ще подлежат и всички лица, които въз основата на издаден лиценз по Закона за енергетиката могат да извършват доставки на електрическа енергия и природен газ до крайни потребители.

Във връзка с поети ангажименти за достигане на минималните за Общността размери на акциза се предвижда повишаване на следните ставки:

- за оловосъдържащи бензини – от 670 лв. на 830 лв.;
- за безоловни бензини – от 530 лв. на 585 лв.;
- за газьол и керосин – от 430 лв. на 485 лв.;
- за тежки горива – от 25 лв. на 30 лв.;
- за ракии, произведени за лична консумация на физически лица в специализирани малки обекти за производство – от 0 лв. на 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още