IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанска фирма инвестира до 8 млн. евро в научен институт в Карлово

В него ще се разработват продукти на базата на млечнокиселата бактерия “Лактобацилус булгарикус” и етерично-маслените култури, които се отглеждат в региона

17:51 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Испанска фирма инвестира до 8 млн. евро в научен институт в Карлово
Научен институт за производство на базата на традиционни български култури ще се създаде в Карлово, съобщи кметът д-р Емил Кабаиванов. В него ще се разработват продукти на базата на млечнокиселата бактерия “Лактобацилус булгарикус” и етерично-маслените култури, които се отглеждат в региона.

Високотехнологичната инвестиция е на стойност между 6 и 8 милиона евро за първия етап на създаването на института и ще създаде над 100 работни места. Част от дейността ще е свързана с обучение на наши и чуждестранни специалисти в тази област.

Институтът ще се изгражда съвместно с испанска фирма инвеститор. В проекта ще вземе участие проф. Иванка Балтаджиева, член кореспондент на БАН, която е патентовала щам на прочутата българска бактерия в лабораториите “Луи Пастьор” в Париж. Ще се произвеждат хранителни добавки за хора и животни на базата на млечните бактерии и етерично-маслени култури.

Продукцията ще се изнася за Испания, като основната част от производството е базирана в Карлово и по-малка част – в Испания.

Общинският съвет вече е отделил 20 декара в северозападната част на града за строителство на института и необходимата научна и производствена база. На следващото заседание на ОбС теренът трябва да се оцени и предложи за продажба, а изграждането вероятно ще започне през 2007 г.

Институтът ще се състои от научно-производствен и образователен комплекс за получаване на биологично активни продукти за здравословно хранене. В трите корпуса ще има научноизследователска лаборатория, комплекс за разработване и изпробване на малотонажни наукоемки продукти и образователен корпус с учебни лаборатория, зали и общежитие. Ще се търсят специалисти предимно от биотехнологичния сектор и хранително-вкусовата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още