IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на труда ще повиши тази на хляба от януари 2007

У нас все още липсва качествено опаковане на хляба, който да запазва трайността му

14:23 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на труда ще повиши тази на хляба от януари 2007

Цената на белия хляб след 1-ви януари 2007 г. ще се увеличи до 1,20 лв. за килограм, прогнозира председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ) Димитър Людиев, цитиран от Dnes.bg.

Основна причина за поскъпването ще бъде цената на труда. Работниците в бранша в момента получават от 250 до 350 лв. месечна заплата, което сравнено със заплатите в Европейския съюз е нищожно, заяви той.

В страните от ЕС трудът като заплата и осигуровки съставлява около 60 процента от цената на хляба, а в България той е не повече от 15 процента, добави Людиев.

В Монтана и Пловдив масово се затварят малките фурни за хляб, защото не могат да издържат на ценовата конкуренция. Между 35 и 49 ст. струва хляб 650 - 700 гр. в Монтана и при от 50 - 55 ст. за килограм брашно, това е безумица, допълни той. Ценовата война съсипва малкия и среден бизнес, който в повечето случаи е семеен.

Много фирми в бранша през последните 15 години фалираха и това е заради високите разходи за производство и ниските цени на хляба, подсилвани още повече от сивата икономика, каза още Людиев. 

Хлябът е основна храна на българина, но ни притеснява фактът, че фурните, които предлагат пресен хляб, все повече намаляват, коментираха още от бранша. Според производителите причина е отново ниската цена на продукта.

Проблемът с опаковките е обусловен също от ценовите войни, които се водят, защото търговци и производители не могат да се споразумеят за тях. Сложен в хартиена кесия, хлябът се оскъпява с 3 до 5-6 стотинки, каза още Людиев.

Друга подробност е, че у нас все още липсва качествено опаковане на хляба, който да запазва трайността му. В страните от ЕС се използва специален газ, който се впръсква в опаковката и го държи свеж за по-дълго време, но у нас това правят много малко фирми.

В повечето случаи нарязаният хляб се опакова в найлони и целофани, които само поддържат целостта му, но не и неговата трайност и добро качество.

Изводът на бранша е, че на прага на присъединяването ни в Евросъюза предлагането на опаковки за хляба и хлебните изделия от екологично чисти материали все още липсва на българския пазар и все още има много да работим в посока качество на хляба, казаха производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още