IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 октомври

07:34 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 октомври
Развързват кесията за пътищата и съда
в. Стандарт
 
Парите за пътищата и съдебната система ще нараснат най-много с бюджета за 2007 г. Днес Министерският съвет (МС) ще разгледа проекта за разходите на държавата през първата година на членство в ЕС. Това ще бъде най-трудният за изпълнение бюджет от последните години. От вече гласуваното намаление на данъците в ръцете на хората и бизнеса ще останат над 900 млн. лв. Вноската на страната ни в бюджета на ЕС е 635 млн. лв.

6000 дка гори станаха строителни площадки
в. Сега
 
Близо 6000 дка гори са изключени от държавния горски фонд през последните 5 години и върху тези терени е разрешено строителство. Разгледани са 337 преписки. Държавните такси, платени за смяна на предназначението на горите, са 31 милиона лева. В определянето на таксата за изключване на гора се взимат предвид критерии, които не са осъвременявани от 2003 г. Затова горите са оценявани на 4-5 пъти по-ниска цена от актуалните за съответния регион на страната.
 
Обръч от фирми и около балите с боклука
в. Дневник

Сметищата в Карлово и пловдивското село Цалапица, които бяха предложени от правителството за временно съхранение на софийските бали, се стопанисват от фирми, близки до управляващите. Това потвърди пред радио "Дарик" в петък кметът на София Бойко Борисов.

Оператор на карловското депо е фирма "Еконекст", която наполовина е собственост на турския гражданин Садат Малкоч. Хората от града твърдят, че той е близък до Ахмед Доган и министри от ДПС. Сметището в Цалапица се управлява от фирма "Тракия РМ". Според информационната система ДАКСИ тя е собственост на дружеството "Калло", чиито дялове си поделят зам. земеделският министър Димитър Пейчев и съпругата му Халина Малецка.

До 15 декември приемат пътническия терминал на летище София
в. Новинар

15 декември е последният срок за пускането на пътническия терминал на летище София. Това стана ясно, след като "Щрабаг" реши да подмени целия окачен таван на новата приемна сграда на аеропорта. Австрийската компания се съгласи да оправи целия таван, а не само частта от 500 кв. м, която падна през февруари. "Щрабаг" вероятно разбра, че й е изгодно да не се кара с държавата, защото участва в търгове за рехабилитация на първокласни пътища и вероятно има намерение да кандидатства в конкурсите за изграждане на магистрали, които предстоят.

Булсатком“ печели лиценз за радиоразпръскване от спътник
в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е решила да издаде индивидуален лиценз за предоставяне на позиция от геостационарната орбита на "Булсатком" АД, без да проведе търг с тайно наддаване. Решението на регулатора е публикувано на официалната му уебстраница. Първоначално интерес към лиценза бяха заявили "Херитидж финанс фонд" ООД и "Теленор сателайт броудкастинг" ЕООД и регулаторът обяви, че ще организира търг. През юни комисията обяви, че търгът за позицията минус 1.2 градуса от геостационарната орбита, определена за България от Международния съюз по далекосъобщения, ще бъде с тайно наддаване без фиксирана стъпка, а лицензът - за 20 години. До изтичане на крайната дата документи за участие бяха подали три кандидата - "Балкансат" ЕООД, "Булсатком" АД и "Теленор сателайт броудкастинг" ЕООД.

Пускат първия мобилен указател, засега по телефона
в. Новинар

Първият мобилен указател у нас ще може да се ползва от потребителите от днес, съобщи Mtel. Мобилният оператор със значително въздействие върху пазара трябваше да издаде телефонен указател според изискванията в лицензията му. МТел обаче засега не пуска печатно издание, а нова услуга, чрез която клиентите да получават информация за интересуващите ги мобилни номера. Това може да стане по два начина - чрез обаждане на телефонен номер 11888 срещу 39 ст. на минута, като след първата таксуването става на всяка секунда. Срещу 25 ст. пък търсеният номер може да се получи с изпращане на SMS на същия номер. В него трябва да се посочи името на абоната и населеното място.

"Темпо" и МВР спорят за акцията по бензиностанциите
в. Дневник

В бензиностанциите на веригата "Темпо петрол" не са констатирани нарушения и на собствениците не са наложени санкции. Това заявиха от компанията след акцията на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в четири обекта в София. В четвъртък вечерта от управата на дружеството разпространиха опровержение на съобщената ден преди това от МВР информация, че четири бензиностанции на "Темпо" продават гориво без документи за произхода му и една от тях е затворена. Нарушенията били открити от служители на агенцията по приходите, Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" и ГДБОП. Действително бяха извършени проверки на някои наши обекти, не те не установиха нарушения и санкции не са налагани, заяви Албена Даскалова, управител на "Темпо петрол".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още