IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха груби нарушения при продажба на машини от Хасково Табак

Налице са неправомерни действия от страна на ликвидатора на дружеството Васил Зографов и на изпълнителния директор на Юрий Гагарин БТ АД Венцислав Каймаканов

18:27 | 27.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Откриха груби нарушения при продажба на машини от Хасково Табак
След разпоредена от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров проверка на продажбата на дълготрайни материални активи от страна на дружествата в Булгартабак холдинг АД са установени груби нарушения във връзка с две продажби на общо три машини за производство на филтри, съобщават от министерството.

При първия случай на 14 август 2006 г. е сключен договор за продажба на машина за производство на филтри между Хасково Табак АД и пълномощника на американската компания „Allan-Group” Борислав Богданов. Стойността на договора е 17 900 евро без ДДС. Сделката е за машина „Hauni-KDF” за производство на филтри. Заедно с договора е подписана и декларация от пълномощника, че машината ще бъде изнесена извън територията на страната, тъй като представлява оборудване, свързано с производството на цигари.

Чрез поредица от документални измами машината първо е изнесена за Република Македония на занижена декларирана стойност, а след 4 дни е внесена обратно в България. В документите по вноса не е посочен купувачът на машината, но това не е дружество от системата на Булгартабак холдинг АД. Лиценз за производство на цигари в България към момента притежават единствено тези дружества, т.е. купувачът на българска територия при всички случаи не разполага с лиценз за производство на цигари.

Износът за Република Македония е осъществен през митнически пункт Гюешево на 6 октомври 2006 г. от фирма, извършваща дейност на територията на Свободна зона – Пловдив. Декларирана е занижена стойност на машината от 7 900 евро. На 10 октомври 2006 г., със същия превоз, машината е внесена обратно в страната през митнически пункт Златарево, като се декларира стойност от 8 400 евро. Освен нарушението на митническото законодателство, са нарушени и Правилата за разпореждане с оборудване.

Второто наружение е при продажба на 2 машини за производство на филтри на Юрий Гагарин - БТ АД - Пловдив, от Хасково-Табак АД. На 1 март 2006 г. Управителният съвет на Булгартабак Холдинг АД дава съгласие изпълнителните директори на Хасково Табак АД (в ликвидация) и на Юрий Гагарин БТ АД да сключат сделка по продажбата на 2 машини за производство на филтри тип KDF1 от хасковското на пловдивското дружество. Целта на операцията е машините да бъдат ремонтирани в Пловдив и продадени в чужбина. Договорът за продажба се сключва на 6 март 2006 г., но по преценка на двамата директори, не за продажба на машини от модела KDF1, а от по-стария модел KDF.

Вместо записаните в договора по-стари машини KDF (производство 1966-67) са продадени по-нови KDF1 (1973). За да се заличи подмяната, директорите се разпореждат по време на демонтажа да бъдат подменени идентификационните табели на машините с фабричен номер, модел и година на производство. Щетата за Хасково Табак АД е приблизително 27 000 лв. В настоящия момент машините са в процес на ремонт в Юрий Гагарин БТ АД, Пловдив.

Налице са неправомерни действия от страна на ликвидатора на Хасково Табак АД – Васил Зографов, и на изпълнителния директор на Юрий Гагарин БТ АД – Венцислав Каймаканов. Предприети са действия за незабавното освобождаване на ликвидатора на Хасково БТ.
 
Министър Овчаров изпратил писмо до Главния прокурор Борис Велчев и до министъра на вътрешните работи Румен Петков, в което подробно са описани двата казуса, допълват от министерството.

Свързани компании:

Хасково-БТ АД - в ликвидация(4H9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още