IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P повиши кредитния рейтинг на България в чуждестранна валута

Според кредитната агенция членството ни в ЕС ще засили по-нататъшната икономическа и институционална модернизация на страната

18:26 | 26.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
S&P повиши кредитния рейтинг на България в чуждестранна валута

Standard & Poor's Ratings Services повиши държавния кредитен рейтинг в чужда валута на България на 'BBB+/A-2' от 'BBB/A-3', съобщиха от Министерство на финансите. Същевременно бе потвърден държавния кредитен рейтинг в местна валута 'BBB+/A-2'. Перспективата е стабилна.

Повишаването на кредитния рейтинг в чужда валута отразява непрекъснатото намаляване тежестта на публичния дълг; перспективите за силен икономически растеж; както и предстоящото влизане на страната в ЕС. Членството в ЕС ще засили по-нататъшната икономическа и институционална модернизация и ще прокара пътя за членство в еврозоната, смятат от агенцията.

Консолидираният бюджет записа фискален излишък в размер на 2.3% от БВП през 2005 г., а резултатът за 2006 г. се очаква да надвиши 3.0% излишък. Дълговата тежест се очаква да падне на 24% от БВП през 2006 г. (според прогнозите на S&P) и се очаква да продължи да спада в средносрочен план, за да достигне близо 10% до края на десетилетието въпреки текущите намаления на данъците и допълнителните разходи, свързани с присъединяването към ЕС.

Тенденция за икономически растеж от 5.5%-6.5% годишно (отново според прогнози на S&P) се подкрепя от силна конкурентноспособност, независимо че инфлацията надвишава тази на търговските партньори от ЕС, и голямото вътрешно търсене.

От Агенцията за кредитен рейтинг отчитат взетите от Централната банка мерки, които целят успокояване ръста на кредитирането за частния сектор, който е средно 41% през последните пет години. Счита се, че тези мерки са помогнали за подкрепа на финансовата стабилност и са намалили кредитната активност в банковия сектор. Според S&P обаче е малко вероятно мерките да намалят значително въздействието на динамичното вътрешно търсене върху текущата сметка.

По-рано днес от БНБ обявиха, че от 1 януари догодина се отменят oграниченията върху отпусканите кредити, но подчертаха, че ако занапред бъде постигнат над 20% годишен ръст в кредитирането, ще бъдат предприети нови мерки.

Изравняването на рейтингите на чуждестранната и местна валута отразява мнението на Standard & Poor’s, че България е на път към членство в Икономическия и валутен съюз (ИВС), което съществено ще намали потенциалното отрицателно влияние на валутния натиск. Изпълнението на Маастрихтския критерий за инфлация ще бъде основното препятствие за България, посочват от агенцията. Ръстът на цените се очаква да бъде средно 7% през 2006 г.

Според Standart&Pour’s продължителната фискална предпазливост и структурните реформи в контекста на присъединяване към ЕС заедно с подобрението на инфлацията и намаляването на външните дисбаланси биха подкрепили допълнително повишаването на рейтинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още