IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Октомври прекъсна възходящия ход на доверието в бизнес климата

Очакванията за развитие на строителния сектор стават по-резервирани; конкуренцията и слабото търсене са основни притеснения на търговците

16:19 | 26.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Октомври прекъсна възходящия ход на доверието в бизнес климата

След три поредни дългосрочни максимума за последните 12 години общият показател на бизнес климата през октомври се понижава в сравнение с предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки това намалението от 1,4 пункта спрямо септември, което се дължи на почти всички отрасли, стопанската конюнктура в страната остава благоприятна.

По-скоро умерени, отколкото оптимистични са представителите на промишления сектор през октомври. Бизнес климатът в промишлеността се понижава с 2,5 на сто спрямо предходния месец. Според ръководителите на фирми в сектора изминалите три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния така и на международния пазар не се е променила, което е съпроводено и със запазване на очакванията им за износ през следващите три месеца.

В строителството също има понижение на доверието – с 1,6 на сто спрямо септември, което се дължи на по-умерените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Строителната активност запазва равнището си от септември, но очакванията на стопанските ръководители за три месеца напред са по-резервирани.

През октомври 2006 г. и в търговията на дребно очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца са по-неблагоприятни в сравнение с месец назад, което понижава съставния показател “бизнес климат в търговията на дребно” с 2 пункта. Същевременно търговците на дребно предвиждат през следващите три месеца запазване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките, особено към доставчиците от чужбина.

Най-голяма пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене, посочени съответно от 50,7 и 32,6% от предприятията.

Мениджърите от сектора на услугите през октомври са оптимистично настроени както по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията, така и по отношение на очакваното развитие на техния бизнес през следващите шест месеца, което покачва съставният показател “бизнес климат” с 1,4 пункта над равнището от септември.

Същевременно обаче мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-умерени в сравнение с дадените оценки миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още