IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се голямото производство на слънчоглед да понижи цената на олиото

Настоящата кампания по изкупуване на слънчоглед се характеризира с рекордно големи количества

15:35 | 26.10.06 г.
Очаква се голямото производство на слънчоглед да понижи цената на олиото

Настоящата кампания по изкупуване на слънчоглед се характеризира с рекордно големи количества – във върховите моменти в “Роса” АД, Попово са приемани до 2 хиляди тона за денонощие и 35 хиляди тона за седмица, твърди изпълнителният директор на дружеството Бончо Рашков.

През настоящата година се наблюдава свръхпроизводство на слънчоглед в цялата страна“, каза Рашков.

Очаква се реколтата да е над 1 милион тона, а потребностите на България са около 450-470 хиляди тона”, допълни той.

Това е и основната причина цената на слънчогледовото семе непрекъснато да пада – в началото на кампанията тя е била до 330 лева (без ДДС) на тон, а в края е паднала до 280-290 лева на тон. През миналата година изкупната кампания е приключила при цена 420 лева на тон.

За разлика от другите хранителни продукти, които поскъпнаха, цената на олиото през последната година се задържа. Пресищането на пазара сега със слънчоглед и чувствителното му поевтиняване ще повлияе и на цената на олиото от новата реколта. Каква точно ще е тя – не може да се прогнозира, но се очаква да бъде по-ниска от досегашната, твърди Рашков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още