IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключи поредната мисия на МВФ у нас

Следващата мисия на фонда ще бъде през декември, когато ще бъде направен преглед по изпълнението на споразумението

19:39 | 25.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи поредната мисия на МВФ у нас

В периода 18-25 октомври мисия на Международния валутен фонд (МВФ) посети България за обсъждане на икономическите политики и перспективи до края на тази година и през 2007 година. Целта на посещението беше да се поставят основите за четвъртия и окончателен преглед по предпазното стенд-бай споразумение.

Икономическото изпълнение през 2006 г. е силно, смятат от институцията. Очаква се ръстът на реалния БВП да достигне 6 на сто - все още продиктуван в резултат предимно на силното вътрешно търсене и особено на инвестициите. Инфлацията в края на година се прогнозира да падне до 4,8 процента.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс обаче остава висок и има вероятност да нарасне до 14 процента от БВП. Този ръст се обяснява със силното вътрешно търсене в частния сектор, което за в бъдеще може да нарасне в резултат от евентуално значително фискално отпускане или съществено възобновяване на ръста на банковото кредитиране. Прогнозира се тези широкообхватни макроикономически тенденции да продължат и през 2007 г. с ускоряване на растежа и допълнително нарастване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

Според МВФ българските власти имат правилен подход на поддържане на строга дисциплина по фискалната политика - понастоящем се прогнозира бюджетният излишък за 2006 г. да достигне до около 3,3 процента от БВП, което помага да се ограничат рисковете, свързани с външните дисбаланси.

Напредъкът в осъществяването на структурните реформи по програмата обаче в голяма степен се счита за неравномерен.

МВФ посочва, че има рискове пред бюджета за следващата година, както по отношение на приходната част, така и от необходимостта от нови разходи, произтичащи от присъединяването ни към ЕС. Подчертава се и необходимостта от осигуряване на поне 2% излишък за противодействие на високия дефицит по текущата сметка.

Следващата мисия на фонда ще бъде през декември, когато ще бъде направен преглед по изпълнението на споразумението. То изтича през март 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още