IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Електронната търговия у нас с крачка напред за по-голяма сигурност

Онлайн разплащанията с Visa са нараснали със 160% за година до 5,8 млн. долара

19:04 | 25.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Електронната търговия у нас с крачка напред за по-голяма сигурност

Специален софтуер вече ще проверява сигурността на разплащанията и в България. Международна технология на Visa, която позволява по-голям контрол при използването на карти в интернет, ще бъде въведена у нас, с което според компанията ще се намалят възможностите за неоторизирани плащания при онлайн пазаруване.

Системата изисква от картодържателя парола при осъществяване на всяко плащане и това представлява доказателство, че притежателят е реален. Така и банката, и клиентът потвърждават извършеното плащане.

Засега с тази технология ще работи само Булбанк. Предвижда се занапред да бъдат сертифицирани и други банки, за да се развие тенденция за засилване на сигурността на онлайн плащанията, уточниха от Visa за Investor.bg. По света броят на сертифицираните финансови институции е около 10 хил.

Общо 29% от населението на България ползва интернет, посочват от компанията. Въпреки че плащанията онлайн са все още слабо развити, последните резултати на Visa показват значително увеличение на електронните транзакции.

В края на фискалната година, която приключи през юни 2006 г., общата стойност на онлайн транзакции към търговци достигна 5,8 млн. долара, което представлява увеличение от 160% в сравнение с предходния отчетен период. Броят на транзакциите в интернет също е нараснал значително - с 306% до 101 010 транзакции през юни 2006 г.

За 12-те месеца до юни 2006 г. с картите на компанията у нас са похарчени общо 310 млн. долара, в което са включени и транзакциите през банкомат, на каса и в търговските обекти. Магазините в България, които приемат плащане с карта Visa, са близо 11 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още