IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще обезщети Солвей Соди с 2 млн. лв.

През юни 2003 година „Солвей Соди" АД, Девня предяви иск срещу Агенцията за приватизация за обезщетение за неизпълнение на точка от договора за приватизацията на ТЕЦ Девня

18:55 | 24.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще обезщети Солвей Соди с 2 млн. лв.

"Солвей Соди" - АД, Девня ще получи 2 012 000 лв. обезщетение от държавата, според публикувано днес в Държавен вестник постановление на Министерски съвет. Според постановлението министърът на финансите ще предостави от централния бюджет за 2006 г. допълнителни средства в размер 2 012 000 лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката.

Последното ще предостави средствата на Агенцията за приватизация за изплащане на обезщетение, присъденото от арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата по вътрешно арбитражно дело № 79 от 2002 г.

През юни 2003 година „Солвей Соди" АД, Девня предяви иск срещу Агенцията за приватизация за обезщетение за неизпълнение на точка от договора за приватизацията на ТЕЦ Девня. Компанията стана собственик на 77% от капитала на ТЕЦ-а, който впоследствие беше модернизиран.

Обезщетението е в размер на 1 500 000 лв. главница. Към това се прибавят и разходите по арбитражното дело и законната лихва върху тази сума, считано от датата на влизане в сила на арбитражното решение до окончателното изплащане на присъденото обезщетение.

Бившия завод Соди-Девня е собственост на Солвей Шишеджам Холдинг с акционери Солвей – белгийска компания за химически и фармацевтични продукти, Шишеджам – турска компания за химически продукти и стъкло, и Европейската банка за възстановяване и развитие. „Солвей Соди“ АД е един от най-големите заводи за калцинирана сода в света. Капацитетът за производство е около 1 200 000 тона фина сода, като 800 000 тона от тях се преработват в едра сода. Около 90% от продукцията се изнася - основно в Западна Европа, Централна Азия и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още