IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Винарски изби ще привличат туристи в Централна България

Предвижда се и „арома-туризъм“, свързан с дегустиране на продукти от етерично-маслени култури

10:34 | 24.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Винарски изби ще привличат туристи в Централна България

Карлово може да стане поредният участник в икономическото обединение (клъстер) “Античен път на тракийското вино”, ако ОбС гласува “за” на сесията си на 26 октомври. В клъстера засега участват общините Лесичево, Панагюрище, Стрелча, Брезово, Калояново, Хисар, Раковски, Братя Даскалови и Чирпан от областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Поканени са и представители на винарски изби, регионалната лозаро-винарска камара “Тракия”, хотелиери, фермери.

Председател на обединението е областният управител на Пловдив Тодор Петков.

Античният път на тракийското вино” е част от проекта “Развитие на Централен Южен регион чрез развитие на туризма”. Маршрутът е дълъг 166 км. Започва от разклона на магистрала “Тракия” до с. Калугерово, минава през Панагюрище, Стрелча, с. Красново и Красновски бани, Старосел, Паничери, Хисар, Баня (Карловско), с. Стрелци, с. Зелениково (община Брезово) и отново се влива в магистралата преди гр. Чирпан.

Районът обхваща централната част на България, който е с голяма безработица и нисък коефициент на използване на материалната база, природните дадености и културно-историческото наследство.

В областта на маршрута попадат седем селища с известни минерални извори, с над 50 хотела, балнеосанаториуми и почивни станции и възможности за разширение на базата.

В района има девет винарски изби с максимален капацитет 25 000 000 бутилки, а още две са в строителство.

Етерично-маслените култури се отглеждат в цялата си гама – роза, лавандула, салвия, риган, босилек. Предстои въвеждането и на земеделски култури за енергийно земеделие.

Сред целите на проекта “Античният път на тракийското вино” са да се създаде подходяща пътна и туристическа инфраструктура, работни места и развитие на икономиката в района, както и подходящо представяне на богатото културноисторическо наследство.

Предвиждат се маршрути за винен туризъм, спортен, селски, еко- и културноисторически, религиозен, ловен и риболовен туризъм. Има идея и за "арома-туризъм", свързан с дегустиране на продукти от етерично-маслени култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още