IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габровската „Подемкран“ с финансиране от 200 хил. лв. за иновации

"Подемкран" АД е единствената фирма от Габровска област, спечелила финансиране за първата сесия на 2006 г.

09:46 | 20.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Габровската „Подемкран“ с финансиране от 200 хил. лв. за иновации

Габровската фирма „Подемкран“ АД спечели 204 550 лева от Националния иновационен фонд, стана ясно след обявяването на проектите които ще бъдат финансирани от фонда по първата конкурсна сесия за 2006 г. Проектът се казва „Иновационно изследване на гама въжени електротелфери и създаване на конкурентноспособен продукт“.

Дружеството е производител на телфери и компоненти за крановата индустрия. Фирмата е наследник на Подем АД, и е най-големият производител на електрически въжени телфери в Централна и Източна Европа. До момента фирмата е продала повече от 1,8 млн. броя подемни съоръжения в 40 страни по целия свят.

"Подемкран" АД е единствената фирма от Габровска област, спечелила финансиране за първата сесия на 2006 г. Само още две фирми от региона са получавали финансиране от Националния иновационен фонд за общо трите, проведени конкурсни сесии от началото на 2005 г. досега. Това са „АББ Авангард” АД и АМК „Задвижваща и управляваща техника” ЕООД.

АББ Авангард” АД, севлиевската фирма, част от световния концерн ABB Group, е водещ производител и доставчик на енергетично оборудване в България. Фирмата спечели 52 000 лв. през втората конкурсна сесия на фонда за 2005 г. по проект за разработката на нов продукт.

АМК „Задвижваща и управляваща техника” ЕООД пък получи 89 000 лв. също през втората сесия за 2005 г. за проекта „Устройство за сканиране на три-дименсионни обекти“. Фирмата произвежда електронни задвижвания и управляващи системи.

Междувременно на 16 октомври започна набирането на документи за кандидатстване по новата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Приемането на конкурсната документация ще приключи в 16 часа на 15 декември 2006 г. По решение на Управителния съвет на фонда за тази конкурсна сесия се въвеждат следните приоритетни области: нанотехнологии; биотехнологии; ядрена енергетика; енергоспестяващи технологии; екоиновации; стартиращи фирми – фирми, създадени през последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още