IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: ЕС не е златното ни ключе към 11 млрд. евро

По думите на премиера обаче са пресилени и очакванията за рязко влошаване на жизнения стандарт и увеличаване на инфлацията

13:40 | 18.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: ЕС не е златното ни ключе към 11 млрд. евро

През следващите години правителството ще провежда политика на ценова стабилност, основана на контрол върху публичните разходи, недопускане на бюджетни дефицити и умерена политика на доходите. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев пред участниците в конференцията “60 дни преди ЕС: Какво да очакваме, какво да правим”.

Пред участниците във форума премиерът заяви, че реформите в страната ще продължат, съобщи МС. Станишев подчерта, че е еднакво погрешно да се мисли, както че с присъединяването ни към ЕС ще получим златно ключе за касичка с 11 млрд. евро, така и че присъединяването ще влоши жизнения ни стандарт, ще доведе до шоково увеличение на цените и до покачване на инфлацията. (11 млрд. евро е сумата, която България ще получи от бюджета на Общността в периода 2007-2013 г. - бел. ред.)

Няма никакви икономически основания за това. Инфлацията в България ще бъде в рамките на прогнозируемото, умерена, на ниско ниво и ако някой от икономическите субекти се опита да прави спекула на гърба на гражданите, държавата ще предприеме своите действия и санкции”, каза министър-председателят.

Той изтъкна още, че в бизнес средите съществува достатъчно високо доверие към провежданата от правителството икономическа политика. “Намаляването на корпоративния данък на 10% беше добре посрещнато от бизнеса. Тази година с 6 пункта се намалиха социалните вноски и при възможност, в зависимост от постъпленията в бюджета, това ще бъде направено и от средата на следващата година”, каза Станишев.

Той съобщи още, че Министерството на икономиката и енергетиката прави цялостен анализ на лицензионните режими и в диалог с бизнеса ще бъдат намерени разумните решения за премахване на ненужните препятствия пред предприемачите.

Министър-председателят посочи и приоритетите пред страната ни за следващите 7 години, които са формулирани в Националната стратегическа референтна рамка. Това са: подобряване на базисната инфраструктура, увеличаване качеството на човешкия капитал, насърчаване на предприемачеството, благоприятна бизнес среда, подкрепа за по-балансирано регионално развитие.

По думите на Станишев сериозни предизвикателства са и подобряването на образователната система, нейната модернизация, прилагането на европейските практики за постоянна квалификация и преквалификация през целия живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още