IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карлово приема част от боклука на София

Прехвърлянето на отпадъците ще започне след решение на столичния ОбС и след като правителството преведе 17,5 млн. лв. целево като капиталови разходи в бюджета на общината

20:08 | 17.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Карлово приема част от боклука на София
Общинските съветници в Карлово се съгласиха еднократно да бъде депонирана част от софийския боклук на сметището край града. С 24 гласа „за”, 8 „против” и нито един „въздържал се” те гласуваха да бъдат превозени 80 000 тона балирани отпадъци на карловското депо.
 
„За” бяха съветниците от БСП, СДС, БЗНС – НС, ДПС и БСД, против – тези от НДСВ, двамата присъстващи от групата „Граждани за Розовата долина”, БДФ и трима независими.
 
„Нека оставим емоциите настрана и да помислим разумно”, призоваха от БСП. Липсата на транспортна схема за извозването на балите, на оценка за въздействие върху околната среда, на мащабна разяснителна кампания бяха мотивите на противниците на предложението на кмета д-р Емил Кабаиванов.
 
„Балираните отпадъци са пригодени за преработка в завод, а ние тук ще ги депонираме”, заяви Бонка Карчева от групата „Граждани за Розовата долина”.
 
На заседанието на ОбС присъства и областният управител Тодор Петков, който призова да се мисли държавнически, тъй като боклукът на столицата е станал национален проблем, след като в нея живеят една четвърт от жителите на България. Преди и след заседанието около 150 души протестираха с плакати „Не на боклуците на София в Карлово” и „Не превръщайте града ни в бунище” и с викове „Боклуци!” и „Оставка!”.
 
Докладната на кмета д-р Емил Кабаиванов бе еднократно да се депонират 80 000 тона балирани отпадъци, добре опаковани, в съотношение 50 / 50 свежи и стари, които да се превозват с подходящ закрит транспорт по утвърдена схема извън населени места.
 
Прехвърлянето на отпадъците ще започне след съответното решение на столичния ОбС и след като правителството преведе 17,5 млн. лв. целево като капиталови разходи в бюджета на общината.
 
Балите ще заемат едва 5-6% от капацитета на депото, което е със свободен обем от 746 680 куб м.
 
Депото в Карлово е сред най-модерните в страната, построено по всички европейски изисквания с държавни средства. Около 12,5 млн. лв. струва изграждането на депото за твърди битови отпадъци с общо 5 клетки, още 2,5 млн. лв. са нужни за довършването на последната 5-а клетка.
 
То е проектирано да приеме 1 120 000 куб м отпадъци от общините Карлово, Сопот, Хисар.
 
Срещу еднократното приемане на боклук от столицата правителството се ангажира да финансира 11 приоритетни за общината екологични и инфраструктурни проекти. Сред тях са първи етап на газификацията на града, реконструкция на отсечки от подбалканския път в рамките на общината и околовръстното шосе на Карлово, благоустрояване на квартали, подмяна на водопроводи и изграждане на канализации, саниране на незаконни сметища.
 
Също с решението си общинските съветници упълномощават кмета и председателя на ОбС в 6-месечен срок да изготвят предложение за изграждане на завод за преработка на твърди битови отпадъци на територията на общината. Вече има две такива инвестиционни предложения, коментира градоначалникът.

Междувременно днес ново депо за твърди и вредни битови отпадъци бе открито в Севлиево. Депото е част от одобрена по ИСПА финансова мярка, която включва шест обекта - регионални депа за битови отпадъци в Созопол, Перник, Силистра, Монтана, Севлиево и Русе и претоварна станция в Китен.
 
Проектант на обекта е датската фирма “КОВИ”, независим строителен надзор и консултант на проекта - консорциумът АЕВ Фихтнер от Германия, изпълнител - консорциум от български фирми “Главболгарстрой-Хидрострой-2003. Възложители на обекта са Министерство на околната среда и водите и община Севлиево като собственик на терена.
 
Строителството на обекта бе започнато през септември 2003 г.  Депото има три клетки за битови отпадъци, две от които са напълно завършени, а третата е оставена като възможност за разширение, пречиствателна станция за инфилтрат, 47 клетки за опасни отпадъци. Общият полезен обем на клетките е 850-900 хил.куб.м. Предвижда се то да бъде използвано 17-20 години. За този период се гарантира надеждно опазване на околната среда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още