IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На 90% от земята в България може да се произвеждат екохрани

Проблем пред българските фирми обаче е липсата на нормативи и правила за сертифициране на суровини и готови продукти в хранителната индустрия

18:29 | 17.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
На 90% от земята в България може да се произвеждат екохрани

Деветдесет процента от земите в България са годни за производство на екологично чисти храни, показва проучване на наши и чужди експерти. Това заяви проф. д-р Васил Ранков, председател на Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив. В Европейския съюз делът на незамърсените земеделски площи е едва 20%, съобщиха от сдружението.

Безопасните храни са перспективна пазарна ниша в Европейския съюз, а нашите производители имат голям шанс да влязат в нея, защото през последните години силно са намалели остатъците от вредни вещества като пестициди, изкуствени торове и тежки метали в почвата, смята проф. д-р Анна Аладжаджиян, зам.-ректор на Аграрния университет в Пловдив.

Проблем пред българските фирми обаче е липсата на нормативи и правила за сертифициране на суровини и готови продукти в хранителната индустрия.

За да помогне на бизнеса да се адаптира към изискванията на европейския пазар, Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив организира международен симпозиум “Екологични подходи при производството на безопасни храни”, който ще започне в четвъртък.

Неговата цел е да покаже как българските производители на храни могат да съгласуват своята практика със стандартите на ЕС, в които едно от основните изисквания е безопасността на храните. Макар че еко- и биометодите на производство изискват по-големи инвестиции, те са по-перспективни, защото носят повече приходи, заяви проф. Аладжаджиян. Нашите агрофирми ще бъдат улеснени, тъй като земите и водите са чисти и освен това ще имат достъп до редица структурни фондове на ЕС, в които е предвидено и финансиране на екологични програми, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още