IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира рехабилитацията на каскада „Долна Арда“

Общата стойност на проекта е 65 млн. евро, като финансирането ще се осъществи чрез кредити и собствени средства на НЕК в съотношение 70 към 30 на сто

10:50 | 17.10.06 г.
Стартира рехабилитацията на каскада „Долна Арда“

Днес ще бъде даден официален старт на проект „Рехабилитация на каскада Долна Арда“ на територията на ВЕЦ „Студен кладенец“, община Крумовград, съобщиха от пресцентъра на НЕК ЕАД. Финансирането ще се осъществи чрез кредитни споразумения и собствени средства на НЕК, като съотношението между тях ще е 70 към 30 на сто.

Общата стойност на проекта е 65 млн. евро, като финансовото обезпечаване се основава на “Специална Австрийска програма за финансиране”, базирана на прилагане на Киото механизма за проекти за съвместно изпълнение. В организирането на финансирането участват Австрийската агенция за експортно кредитиране OeKB, Va Tech Finance, ING Bank и „Корпоративна търговска банка” АД.

Изпълнението на проекта включва цялостна рехабилитация на хидроагрегатите на трите централи от каскада “Долна Арда” - ВЕЦ “Кърджали” (четири хидроагрегата с обща инсталирана мощност 106 MW), ВЕЦ “Студен кладенец” (четири хидроагрегата с обща инсталирана мощност 60 MW) и ВЕЦ “Ивайловград” (три хидроагрегата с обща инсталирана мощност 103.5 MW), както и разширение на ВЕЦ “Студен кладенец” с още един хидроагрегат с мощност 16 MW и допълнителен малък хидроагрегат за екологични води с мощност 1 MW.

В момента общата инсталирана мощност на каскада “Долна Арда” е 270 МW. След приключване на рехабилитацията през 2009 г. вследствие на увеличаване на коефициента на полезно действие и изграждането на новите мощности на ВЕЦ “Студен кладенец” общата мощност на каскадата ще се повиши на 331 МW. Ще се увеличи и регулировъчния диапазон на използване на машините с 20%.

Изпълнител на рехабилитацията на електромеханичната част на ВЕЦ “Кърджали”, ВЕЦ “Студен кладенец” и ВЕЦ “Ивайловград”, както и на доставката на електромеханично оборудване за разширението на ВЕЦ “Студен кладенец” от австрийска страна е фирма Va Tech Hydro GmbH &Co. Подизпълнител на австрийската компания за ВЕЦ “Студен Кладенец” е Елпром-Зем. Според отчета на българското дружество след приключване на рехабилитацията през 2009 г. вследствие на увеличаване на коефициента на полезно действие и изграждането на новите мощности на ВЕЦ “Студен кладенец” общата мощност на каскадата ще се повиши на 331 МW.

Изпълнител на строителната част на допълнителния пети блок на ВЕЦ “Студен кладенец” пък е фирма Porr Technobau und Umwelt AG, Австрия.

Цялостният проект се изпълнява на основание чл. 6, ал.3 от Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и във връзка с чл. 1 от подписания Меморандум за сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти.

Свързани компании:

ИХБ Електрик АД (Елпром-ЗЕМ АД) (отписано)(55E)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още