IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови покрити пазари ще изграждат в Търговище

От общинската администрация все още не са взели решение дали терените да бъдат отдадени на концесия

10:17 | 17.10.06 г.
Нови покрити пазари ще изграждат в Търговище

Да бъдат изградени два покрити пазара в кварталите “Запад 1” и “Запад 2” на Търговище е най-новото намерение на общинската администрация. Предвижда се това да стане чрез отдаване на търг на обособени части за търговска дейност. На проведената сесия на Общинския съвет в града бяха одобрени и нужните корекции в градоустройствения план.

Първия от терените се намира в кв. “Запад 2” в непосредствена близост до детска градина “Приказка”. Парцелът е отреден за детска ясла и с площ малко повече от 5 декара. Според специалисти половината от него може да се използва за построяването на покрит пазар. Другият терен в кв. “Запад 1” е разположен до начално училище “Ангел Каралийчев”. Там в момента има бараки, които не се ползват от години.

Съществуващият досега единствен покрит пазар в града е крайно недостатъчен, е мнението и на управителя на фирма “Общински пазари” Димчо Сербезов. Това особено проличава в петъчен ден, когато на пазара се струпват десетки жители на града и общината. Идеята за изграждане на нови покрити пазари е залегнала и в програмата за бъдещото развитие на общинската фирма до 2013 година.

Изграждането на един такъв покрит пазар от близо 250 кв.м ще струва около 300 000 лева, като в цената са включени всички съпътстващи обекти – кафене, санитарни възли, телефонни кабини, вестникарски будки, павилиони и 10-15 маси за плодове и зеленчуци. Покритият пазар ще бъде газоснабден и през зимата ще може да работи като хали например. Лятно време ще може да се отваря от всички страни”, разказа идеята Димчо Сербезов.

От общинската администрация все още не са взели решение дали терените да бъдат отдадени на концесия и частни фирми да построят и ползват пазарите, или да се заделят пари, за да останат пазарите собственост на общината.

Кметът на града д-р Красимир Мирев пък съобщи, че започва ремонт на един от основните булеварди в Търговище - бул. “Трайко Китанчев”. По него минават всички маршрути до болницата в града и до най-населените квартали “Запад 1” и “Запад 2”, а настилката не е подновяване от почти 20 години. Стартиращите ремонтни работи ще продължат една година и ще се финансират с 276 хил. евро по програма ФАР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още