IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 октомври

08:29 | 17.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 октомври
Кабинетът готви спецмерки срещу ценови шок заради ЕС
в. Сега

Правителството готви специални мерки срещу необоснован скок на цените при влизането на България в ЕС. Това стана ясно от изявление на премиера Сергей Станишев по bTV вчера.
"Много хора може би се надяват да направят спекула на гърба на гражданите с увеличение на цените, но няма никакво основание за покачване на цените за всички основни изделия. И правителството, и държавата имат достатъчно ресурси. Който се опитва да го прави без основание, да бъде санкциониран. Да си го знаят отсега", отсече Станишев. Според него се взимат изпреварващи мерки, част от които и сега са в законодателството ни.

“България ер” свърши парите
в. Стандарт

С още 3 млн. лв. ще скочи загубата на "България ер" към 31 октомври, сочат данни от превозвача. До края на месеца той дължи над 12 млн. текущи разходи, а приходите му от редовни линии и чартъри са около 9 млн. лева. Вчера "България ер" трябваше да плати заплати, а утре - 1,3 млн. евро на "Евроконтрол". Дължи и 7,7 млн. лв. за гориво, лизинг, обслужване и държавни такси. Агенцията за приватизация бърза да приключи раздържавяването на компанията, преди "България ер" да изпадне във финансов колапс. Тръгнаха слухове, че след сделката шефът на превозвача Златин Съръстов ще става зам.-министър на транспорта.

Изнасяме части за автомобили на “Фолксваген”
в. Стандарт

Каучукови изделия за автомобили на "Фолксваген" изнася новооткрит завод край Кърджали. Първата пратка на "Теклас-България" е изнесена миналата седмица. Инвестицията е за близо 10 млн. евро. Застроената площ на завода е 6400 кв. м, а догодина ще бъде построено още едно такова хале, обяви генералният директор на холдинг "Теклас" Неби Анъл. До края на годината в завода ще работят 100 души.

Подялбата на осигурителната тежест "замръзва" за година
в. Дневник

Разпределението на осигурителната тежест между работодателите и работниците ще бъде замразено за една година в сегашното съотношение 65:35, съобщиха пред "Дневник" отлично информирани високопоставени източници от управляващата коалиция.

Според Кодекса за социално осигуряване то трябваше да се промени, като от началото на 2007 г. работодателите трябваше да поемат 60% от осигуровките, а работниците да започнат да плащат 40 на сто. Заради досегашните жестове на управляващите към бизнеса - намалението на осигурителната тежест с 6 процентни пункта през тази година и очакваните още 3 пункта от 1 юли 2007 г., обаче коалицията била постигнала компромис, който да не натоварва допълнително работниците.

Граждани подадоха жалби срещу клип на "Мобилтел"
в. Дневник

Четири жалби срещу рекламния клип на "Мобилтел" за услугата LOOP са внесени в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Пакетът е за младежи между 14 и 26 години, а в спота, който се излъчва вече няколко месеца, пенсионери нападат и тормозят тийнейджъри.

Жалбоподатели са две юридически и две физически лица, съобщиха от комисията. В момента тече проучване на преписките, което трябва да приключи до месец, каза председателят на КЗД Кемал Еюп. Той отказа да съобщи имената на жалбоподателите с мотива да не им бъде оказван натиск. Едното юридическо лице е Центърът за човешки права, а второто е Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, научи "Дневник".

Европарите за бизнеса - главно за малките фирми
в. Сега

Фирмите, в които ще отиде основната част от средства от еврофондовете за бизнеса, ще са малки и средни, стана ясно на семинар вчера. Големият бизнес ще може да се възползва единствено от подобрената с парите от ЕС инфраструктура и ще може да участва като изпълнител по общинските проекти. Бизнесът ще има шанс да усвои чрез свои проекти общо над 2 млрд. евро от структурните фондове през следващите 7 години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още