IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за ръста на БВП за 2006 г. повишени до 5,9%

Запитаните от Industry Watch икономисти предвиждат растеж за 2007 г. от 6%

12:11 | 16.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Очакванията за ръста на БВП за 2006 г. повишени до 5,9%

Оптимизмът за растежа на българската икономика се повишава, става ясно от допитване на Industry Watch сред известни български икономисти*. Средните прогнози за растежа през тази година нарастват до 5,9% спрямо изразените през пролетта очаквания за ръст от 5,3 на сто.

За 2007 г. икономистите предвиждат реалният ръст на БВП да бъде 6% спрямо предишни средни очаквания за 5,7%.

Дори най-предпазливите в прогнозите са дали оценка за поне 5,3% ръст на икономиката през тези две години, уточняват от Industry Watch.

Най-значимо е увеличението на прогнозираните числа за ръста на инвестициите, които традиционно са най-трудни за прогнозиране поради големите амплитуди през годините. Все пак се наблюдава увеличение на сигурността, че инвестициите ще растат относително динамично – между 14 и 19 процента през следващата година.

Заедно с по-силния ръст на инвестициите се очаква по-динамичен ръст на вноса. Средните очаквания за тази и следващата година са за покачване от 14%, което ще доведе до увеличаване на търговския дефицит, тъй като се очаква износът да расте по-бавно. Но това според Industry Watch трябва да се тълкува като отражение на по-бързото влизане на инвестиции от чужбина.

За първи път в прогнозите е включено очакване за размера на бюджетния излишък. За 2006 г. макроикономистите очакват излишъкът да бъде 3,5% от БВП. За 2007 г. прогнозата е, че приходите в консолидирания държавен бюджет ще надвишат разходите с 1,7% от БВП.

Прогнозата за инфлацията през 2007 г. е за значимо забавяне спрямо тази година – между 3,7% и 5,3% средногодишно. По-бързото вдигане на акцизните данъци тази година доведе до инфлация, която се очаква да бъде близо 7% средно за 2006 г.

*Допитването, което се прави два пъти годишно, е проведено сред Георги Ангелов, Георги Ганев, Любомир Димитров, Ивайло Николов, Георги Стоев и Димитър Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още