IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненското “ВиК” ще тегли 15 млн. лв. заем, тече изборът на банка

Министерството на рeгионалното развитие и благоустройство вече е дало разрешението си на “ВиК”- Варна да изтегли кредит, в момента тече изборът на банка

17:37 | 13.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Варненското “ВиК” ще тегли 15 млн. лв. заем, тече изборът на банка

За поправка на водопреносната мрежа в региона на Варна варненското дружество “Водоснабдяване и каналзация” има нужда от кредит, възлизащ на около 15 млн. лв. Това съобщи шефът на водоснабдителното дружество Валентин Вълканов.

Министерството на рeгионалното развитие и благоустройство вече е дало разрешението си на “ВиК”- Варна да изтегли кредит, в момента тече изборът на банка.

20-километров участък в района на Старо Оряхово в местността Камчийски пясъци се нуждае най-спешно от подмяна. Други участъци с нужда от спешно ремонтиране са 200-метровата зона по деривацията Китка –Варна, в района на Повеляново. Там водопроводът е изключително износен, отбеляза Вълканов.

Най-голям проблем има с подмяната на водопровода , който преминава под Варненското езеро. Там тръбите са 16 метра под земята и 3 метра под водата, което налага ремонтът да се извърши от водолази. При аварии в този участък се губели по около 100 литра вода в минута.

Припомняме, че варненското водоснабително дружество беше първото, кандидатствало и спечелило 25 млн. евро с проект по програма ИСПА за изграждане на магистрален водопровод през февруари 2004-та, но още не е усвоило парите поради бавна процедура. Това води до забавянето на изграждането на новия водопровод. Ангажимент на Министерството на околната среда и водите е намирането на надзорна фирма, фирма-изпълнител и работен проект. Всичко това би могло да стане до следващата година. Ако темповете са досегашните обаче, има реална опасност отпуснатите средства да бъдат безвъзвратно загубени. Всичко това води до решението на дружеството да изтегли заем, за да разреши проблема с честите аварии и недоволството на клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още