IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отново глоба от 200 хил. лв. за БТК за злоупотреба с монопол

Наложените от компанията цени не позволяват на новонавлизащите оператори да бъдат ефективни конкуренти, смята КЗК

16:20 | 12.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Отново глоба от 200 хил. лв. за БТК за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 200 000 лв. на БТК АД заради ценовата политика на дружеството на пазара на фиксирани телефонни мрежи и предоставяне на фиксирани гласови телефонни услуги, става ясно от съобщение на комисията.

Производството е образувано по молба на “Сдружение за електронни комуникации” (СЕК).

В проучването си КЗК разглежда два подпазара - селищни и междуселищни телефонни разговори. Анализът показва, че съотношението между наложените от БТК цени, на едро и дребно, не позволява на новонавлизащите оператори да бъдат ефективни конкуренти. Те нямат възможност да покрият допълнителните си разходи по промотиране на услугите и същевременно да предложат адекватна на пазара цена.

Както при селищните, така и при междуселищните телефонни услуги, дружеството осъществява ценова преса и съзнателно цели да елиминира конкурентите си, се казва в становището на комисията.

КЗК приема, че БТК разполага с необходимата търговска свобода и е в състояние сама да избира своята ценова стратегия. В този смисъл отговорността за предлаганите цени е на дружеството и не би следвало да се влияе от указанията или намесата на КРС.

Случаите на злоупотреба с монопол на БТК, разглеждани от регулаторния орган, продължават, въпреки че досега са наложени не малко глоби по този повод. Двеста хиляди лева беше санкцията и за нарушенията в сегмента на достъпа до интернет, като глобите само за тази година са общо за близо един милион лева.

По време на днешната борсова сесия акциите на БТК добавиха към стойността си 0,1% до ниво от 9,90 лв. за брой при изтъргуван обем от 369 472 броя.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още