IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава преструктурирането на Булгартабак, планират се съкращения

Продажбата на Пловдив Юрий Гагарин бе ключова за Булгартабак-холдинг; продажната цена е 10 млн. лв. над очакваната

16:37 | 11.10.06 г.
Христо Лачев (горе) и Георги Костов (долу). Снимки: Investor.bg
Христо Лачев (горе) и Георги Костов (долу). Снимки: Investor.bg
Продължава обявеното в началото на годината преструктуриране на Булгартабак-холдинг, обяви днес на специална пресконференция изпълнителният директор на компанията Христо Лачев.

За продажба са предвидени дружествата, които се намират в лошо и тежко финансово състояние, плюс Пловдив Юрий Гагарин, което бе продадено в началото на месеца чрез аукцион на фондовата борса. 

Сделката бе ключова за Булгартабак. Продадохме едно работещо предприятие, като се видя, че продажбата чрез фондовата борса може да поднесе приятни изненади за холдинга”, сподели Лачев днес.

Изпълнителният директор бе на мнение, че продажбата е осъществена на цена от 10 млн. лв. над очакванията. “Не се притесняваме за това кой е закупил дружеството, защото то има договори за следващите три години и трябва да поддържа минимални нива на качеството“, допълни той.

Следващите дружества, които ще бъдат предложение за продажба, са Сандански БТ и Смолян БТ, а Пазарджик БТ и Дупница БТ, ще се предложат за продажба на БФБ-София.

След реколта 2006 г. от Булгартабак планират затварянето на дружествата в Гоце Делчев и Кърджали и концентрацията на преработката на тютюна във фабриката в Ясен, стана ясно още на пресконференцията.

На по-ранни етапи от годината имаше предложения за продажбата на Пловдив-БТ АД и Слънце-Стара Загора-БТ АД с лиценз за производство на цигари, но без правото да произвеждат марки на Булгартабак-холдинг АД, или за сливането на двете фабрики, но от холдинга съобщиха, че за момента това няма да доведе до създаването на трета здрава фабрика.

Решението за продажбата на четирите тютюневи фабрики, както и на самия холдинг е политическо решение, заяви още Лачев.

Георги Костов, директор дирекция приватизация и преструктуриране, сподели, че в момента в структурата на Булгартабак работят около 2700 души. Въпреки че компанията държи 95% пазарен дял, се забелязва спад на обема на продажбите от около 24 на сто към деветмесечието.

От холдинговото дружество предвиждат да стартират разговори със синдикатите за съкращаване на персонала, както и изготвянето на бизнес план за инвестициите през следващите години, чрез които дружеството ще стане по-конкурентноспособно.

По предварителни неконсолидирани данни за деветмесечието на 2006 г. Благоевград БТ ще има печалба от 29,7 млн. лв., София БТ ще е печалба от 10,9 млн. лв., докато Пловдив БТ и Слънце Стара Загора ще обявят положителен финансов резултат от 5,3 и 3,5 млн. лв. Холдинговото дружество ще е на печалба от 17,3 млн. лв.

През май т.г. консорциумът адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро-финанс" АД - "Балканска консултантска компания" ООД бе определен за консултант при извършване на преструктурирането на Булгартабак холдинг АД. Като възнаграждение за свършена работа консултантът ще получи близо 145 хиляди евро, а при успешни сделки – 1,65% от тяхната стойност.

Свързани компании:

Пазарджик-БТМ АД(PZBT)

Гоце Делчев-БТ АД(GDBT)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още