IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отнеха лиценза на ИП Булинвестмънт АД

Направените в хода на проверка констатации са свързани с неправомерни продажби на компенсаторни инструменти и акции, собственост на починали лица, след датата на тяхната смърт

16:29 | 11.10.06 г.
Отнеха лиценза на ИП Булинвестмънт АД

След депозиране на молба за доброволен отказ от лиценз Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на инвестиционен посредник Булинвестмънт АД, съобщиха от комисията.

На 14 юни 2006 година заместник-председателят на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, наложи принудителна административна мярка, с която Булинвестмънт се задължава и да преустанови дейността си по сключване на сделки с акции и компенсаторни инструменти за срок от 6 месеца.

Мотивите за прилагане на тази мярка са свързани с резултатите от извършена проверка на дейността на Булинвестмънт АД, в резултат на което са констатирани 62 административни нарушения, като от характера и количеството им КФН заключава, че е налице трайна практика за неспазване на нормативните изисквания в дейността на дружеството. 

Направените в хода на проверка констатации са свързани с неправомерни продажби на компенсаторни инструменти и акции, собственост на починали лица, след датата на тяхната смърт или собственост на живи лица чрез използването на неистински документи.

За констатираните 62 нарушения са издадени 13 наказателни постановления, всички от тях обжалвани в срок, като по част от тях все още няма постановени съдебни решения от втора инстанция, поради което не всички от тях са влезли в сила.

Множеството нарушения са извършени от служители на инвестиционния посредник, като най-общо КФН ги групира по следния начин: не е снемана самоличността на клиентите и същите не са идентифицирани по надлежен начин; при сключване на сделки не са били налице всички изискуеми документи съгласно нормативните изисквания; неправилно водене на дневниците и нарушения в отчетността на дружеството; липса на ефективно действащ вътрешен контрол. 

Според комисията нарушенията не могат да се определят като инцидентни, с оглед на което е направено заключението, че инвестиционният посредник не е осигурил необходимите условия за изпълнение на установените в закона задължения. Предвид на това през юни 2006 г. е постановена принудителна мярка по ограничаване дейността на инвестиционния посредник, след което дружеството е депозирало молба за доброволен отказ от лиценза си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още