IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът прие на второ четене промените в ЗППЦК

Разширен е обхватът на понятието “финансови инструменти”, като са включени такива, които все още не се търгуват на българския пазар като фючърси върху стоки, опции и др.

13:38 | 11.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие на второ четене промените в ЗППЦК
Парламентът прие изцяло на второ четене промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Измененията се въвеждат с цел хармонизиране на българското законодателство с практиките в Европейския съюз в областта на капиталовите пазари, както и постигане на по-висока степен на защита на инвеститорите и улесняване на трансграничното движение на капитали.

С промените се регулира дейността на инвестиционните посредници, колективните инвестиционни схеми и управляващите дружества, уредбата по отношение на проспектите при публично предлагане на ценни книжа. Също така се преодоляват някои от установените несъвършенства и пропуски на закона.

Разширен е обхватът на понятието “финансови инструменти”, като са включени такива, които все още не се търгуват на българския пазар като фючърси върху стоки, опции, договори за разлика и др.

Една от основните промени, засягащи колективните инвестиционни схеми, е премахването на възможността инвестиционно дружество от отворен тип да се преобразува в такова от затворен тип.

Въвеждат се допълнителни изисквания към фондовата борса за предоствяне на информация в определени срокове за сключените сделки за всяка от търгуваните емисии ценни книжа.

В началото на месеца на второ четене бе приет Законът срещу пазарните злоупотреби, който засяга търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още