IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шкода Алианс обещава да изгради АЕЦ Белене за четири години

Ако бъде одобрен, консорциумът ще реализира доизграждането на централата под финансовия контрол от българска страна на всеки етап

13:27 | 11.10.06 г.
Шкода Алианс обещава да изгради АЕЦ Белене за четири години
Консорциумът Шкода Алианс и неговите партньори Уестингхаус и Хохтийф обявиха днес, че ще довършат Първи блок на АЕЦ Белене за 4 години след издаването на разрешително за строеж, а Втори блок - година и половина по-късно.

„Поради това, че е започнато изграждането на АЕЦ Белене ние можем да твърдим, че за 4 години ще доизградим атомната електроцентрала“, заяви Мирослав Фиала, Генерален директор и Председател на Борда на директорите на Шкода Ядрено Машиностроене АД.

Според директора стратегия в Института за Ядрени Изследвания Ржеж АД Йозеф Мишак България има най-ниската цена на електроенергия в ЕС. Според изчисления на консорциума, ако доизграждането на атомната електроцентрала в Белене се забави с една, две, три или четири години, това ще доведе до повишаване на цената на електроенергията съответно с близо 15%, 30%, 44% и 59%.

Първоначалната оферта на чешкия консорциум предвиждаше изграждането на АЕЦ Белене да бъде до 10 години за двата блока. След като от Националната електрическа компания (НЕК) поискаха подобряване на офертите, Шкода Алианс намали сроковете до сегашните параметри, като от компанията увериха, че това няма да доведе до увеличаване на цената на проекта.

От чешката фирма заявиха, че в момента средната цена на инсталиран киловатчас електроенергия в цял свят струва между 1 800 и 2 000 евро. Освен това зависимостта на цената от ядреното гориво е много малко поради факта, че делът на цената на ядреното гориво в общата е едва 20%.

Ако бъде одобрена, Шкода Алианс ще реализира проекта за доизграждането на атомната електроцентрала под финансовия контрол от българска страна на всеки един етап. Освен това, съгласно офертата на консорциума, българската страна ще има възможността да избира доставчика на ядреното гориво.

Офертата на Шкода Алианс дава възможност на български фирми да участват в работите по доизграждането. 35% от всички дейности по проекта, започвайки с проектирането и завършвайки с въвеждането в експлоатация, ще бъдат извършвани от български компании.

По информация на консорциума решението за избор на изпълнител на проекта трябва да бъде взето до края на годината, като до тогава важи и офертата на Шкода Алианс.

В конкурса, обявен от НЕК, освен Шкода Алианс, участва и руската компания Атомстройекспорт.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още